X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER ERHAN ÖZMEN: Ekmekte yaşanan dönüşüm
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

ERHAN ÖZMEN: Ekmekte yaşanan dönüşüm

  • Giriş Tarihi: 2.2.2013

Dünyada 75 ülkede ekmek üretiminde kullanılan un, doğal vitamin ve minerallerle destekleniyor veya buğdayın doğal yapısında bulunan lif, vitamin ve mineral açısından çok zengin olan kepek ve ruşeymle zenginleştiriliyor. Böylece vücudun ihtiyacı olan birçok besin ekmek tüketilirken alınıyor. Günde ortalama kişi başı 350-400 gr ekmek tüketiyoruz ve günlük enerji ihtiyacının yüzde 40'ını ekmekten sağlıyoruz ancak bu besinleri tam olarak alamıyoruz. Çünkü Tam Buğday Un'u ekmeği tüketmemiz lazım . Daha açık bir ifade ile; içerisindeki buğday özü ruşeym ve kepeği alınmamış dolayısıyla, vitaminden, proteinden, karbonhidrattan, liften zengin ve almamız gereken besinleri ekmek ile alabiliriz. Hal böyle olunca da "un" üç beyaz düşmandan biri olmaktan çıkar.. Biz ,Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu olarak gerek farkındalık çerçevesinde gerekse sosyal sorumluluk projesi kapsamında 13 Nisan 2007 tarihinde Antalya'da gerçekleştirdiğimiz "Un'a değer katma kongresinde'' Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu kuruluşu UNICEF , Un'adeger katma girişimi FFI gibi Uluslararası kuruluşların yanı sıra Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı , Sağlık Bakanlığı ve çeşitli Üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı bu organizasyon da Un'un ve dolayısıyla ekmeğin zenginleştirilmesini gündeme getirmiş ve TUSAF Un'un zenginleştirilme sorumluluğuna talip olmuştuk.. Ve Sayın Başbakanımızda soframızın baş tacı ekmeği daha sağlıklı bir şekilde tüketebilmemiz için beyaz ekmekten kurtulalım dedi ve yasal çalışmaların yapılması talimatını verdi. Aslında ilk talimat yani "ekmek tebliği" 4 Ocak 2012'de yürürlüğe girmişti. Tebliğ uyarınca un sanayicileri olarak tam buğday ununu kısa bir süre içerisinde üreterek ekmek üreticilerine sunduk. Ekmek üreticileri de tebliğ uyarınca kepekli ekmek, tam buğday ekmeği ve tam buğday unlu ekmek gibi ekmek çeşitlerini raflarına koydu. Tüketici önce çok sevdi ama bir müddet sonra o ilgi kayboldu. Dolayısıyla üretilen ekmeklerin talep görmemesi ile birlikte ürettiğimiz tam buğday ununa olan talep de azaldı. Başbakanımızın halkın daha sağlıklı olan tam buğday unlu ekmek tüketimine yönelik çağrısı ile yeni un üretim tebliğinin hazırlıklarına başlandı. Çalışmalar Bakanlığımız, TUSAF ve kısaca BESVAK olarak bilinen Beslenme Eğitimi ve Vakfı organizasyonunda sürdürülüyor. Kamu spotu gibi çeşitli iletişim araçları ile de halkımızı bilgilendirmeyi planlıyoruz.


Cevizin kabuğunu kırıp özüne inemeyen, cevizin hepsini kabuk zanneder…

Goethe

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.