Kullanımı
milattan önce 2000'lere kadar giden Çin tıbbının vazgeçilmez bitkisi: Meyan Kökü (glycyrrhiza glabra). Güney ve Orta Avrupa'da vahşi doğada yetişiyor, Rusya, İspanya, İran ve Hindistan'da özel olarak yetiştiriliyor, ülkemizde Güney, Orta ve Doğu Anadolu'da yetişiyor. Haziran ve temmuz ayları arasında sarı, mavi ve kahverengi çiçekler açan, 0,4-2 metre yüksekliğinde çalımsı bir bitkidir. Bileşiminde nişasta, şekerler, zamk, rezin, glisirrizin bulunur. Gelin tamamlayıcı tıpta meyan kökünü birlikte irdeleyelim; İçerdiği GLA (glisirutenikasit), DGL (deglisine meyan kökü), CS (karbeneksolon sodyum) ile anti ülser etkinlik gösterir, gastrit ve mide ülserinde batı tıbbına yandaş kullanımı önerilir. İçerdiği karbeneksolon adlı madde beyni yaşlanmaya karşı korur, alzeimer, parkinson, demans gibi durumlarda batı tıbbına yandaş kullanımı önerilir. İçerdiği flavonoidler anti oksidan etki gösterir. İçerdiği glisirrizin maddesinin virüs çoğalmasını yavaşlattığı bildirilmektedir. Viral enfeksiyonlar, HİV, Hepatit C, SARS hastalığında batı tıbbına yandaş kullanımı önerilir. Öksürüğü azaltmak ve balgam söktürmek adına 50 gr meyan kökü 1 litre suda kaynatılıp bir gece bekletilip gün içinde 2 kez aç içimi önerilir. Meyan kökü çayıyla yapılan gargara ağız aftlarını azaltmak için önerilir. Yemek öncesi bir çay kaşığı meyan kökü kullanımı idrar söktürür, bağırsakları temizler. Bağışıklık sistemini güçlendirir, grip, Behçet, lupus, gibi hastalıklarda batı tıbbına yandaş kullanımı önerilir. Meyan kökü kullanımı 4-5 haftayı geçmemelidir. Aksi takdirde eklemler ve yüzde ödem oluşur yani kısa süreli kullanılmalıdır. Her zamanki söylemimle mutlak hekim kontrolünde… Sonsuz sevgiyle