Yaz geldi, bir yandan günler uzarken bir yandan da havalar ısındı. Günler uzadığı için ayakta kaldığımız ve böylece de beslendiğimiz saatler arttı. Yazın beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Özel Mersin Tanrıöver Doğuş Hastanesi'nden Diyetisyen Asuman Kaptan, sıvı kaynağı olarak beslenmede öncelikle suya yer verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
GÜNLÜK SU TÜKETİMİ
Günlük alınması gereken su miktarının kadınlarda 2,7 erkeklerde 3,7 litre olduğunu aktaran Kaptan, "Çay, kahve, kola tüketimi su ihtiyacını gidermez. Bu tür içecekler susuzluğu gidermekten çok idrar çıkışını arttırarak vücudumuzu daha da susuz bırakır. Bunun yerine yağsız yoğurttan yapılmış ayran, soğuk bitki çayları, taze sıkılmış meyve suları, prebiyotik özelliğinden dolayı kefir bu aylarda rahatlıkla tercih edebileceğimiz sıvılar" diye konuştu. Yaz aylarında artan meyve ve sebze seçeneklerinin sıvı ihtiyacını karşılamaya yardım ettiğini söyleyen Kaptan, "Yüksek laykopen içeriği nedeniyle karpuz ve domates, flavanoid içeriği sayesinde anti kanserojen olan üzüm, kayısı, çilek sofralarda olması gereken bazı meyveler" dedi.
AYRAN VE CACIK YAZIN İDEAL
Süt ve süt ürünleri tüketiminin yaz aylarında çok faydalı olduğunu anlatan Kaptan, "Yoğurt, bağırsak düzenleyici olması ve yararlı bakteri içermesi sebebiyle önemlidir. Serinletici olan yoğurttaki asidik süt bakterileri, bağırsak florası için çok gereklidir. Yapılan çalışmalar sonucu yoğurt gibi mayalanan süt ürünlerinin insan sağlığı üzerine olumlu etkide bulunduğu bilinmektedir" diye konuştu.