Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz, su ürünlerinde en çok ihracatın alabalık olduğunu, buna Mersin balığının eklenmesi halinde ihracat rakamlarının çok büyüyeceğini söyledi. Dünyanın en kaliteli havyarının Mersin balığından üretildiğini hatırlatan Yamanyılmaz, "Dünyada havyar üretimi 70 tonun üzerinde. Rusya, İran, İsrail bu işin başını çekiyor. Ama Çukurova'da gerekli yatırım yapılırsa ülke olarak biz merkez oluruz" dedi.
AKDENİZ DAHA AVANTAJLI
Yamanyılmaz, Akdeniz bölgesi su kaynakları, ılıman iklimi ve gerekli alt yapı zenginliğine sahip olduğundan Mersin balığı ve havyar üretiminde özel bir konumda olduğunu kaydetti. Yamanyılmaz, "Hem Toros dağlarının soğuk suları hem de Çukurova ovasının ılıman sularındaki farklılıklar, Mersin balığının erken olgunlaşmasını sağlayıp siyah havyar üretimini hızlandırıyor. Yeni müteşebbisler için gerekli su kaynaklarının tahsisi ve alt yapı yatırımları için çalışmalar yapılıyor" diye konuştu.
TESİS YOK
Dünyadaki havyar üretiminin 70 tonun üzerinde olduğunu belirten Yamanyılmaz, "70 tonluk üretime rağmen endüstriyel boyutta, bu işe yaklaşan yetiştirici ülke İsrail. Türkiye için koşullar bu kadar elveriş li iken gerekli işleme tesisleri yok. Bu tesisleri oluşturup, Mersin balığı ihracatında da Türkiye'nin adını duyurmak istiyoruz. Türkiye coğrafi konum bakımından her türlü ulaşım safhasında bir adım önde. Bu avantajlı durumu değerlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.
SEKTÖRÜN UMUDU
Balık üretiminde yeni bir çeşit olan Mersin balığının havyarına bölgede Royal Grup tarafından yatırım yapıldığını anımsatan Alican Yamanyılmaz, "Sektörün yeni umudu haline gelen Mersin balığı havyarının üretimine 2006'da başlandı. Bu yatırımın semeresi ancak bu yıl alınabildi. Çünkü 5-6 yıl içerisinde yumurtadan havyar verme seviyesine geliyor. Bu yıl bu yatırımdan 1,5 ton yatırım elde edilirken önümüzdeki yıl 4 -5 ton arasında üretim gerçekleştirilmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.