Gaziantep Baklavası, Avrupa Komisyonu tarafından uluslararası marka olarak tescillendi. 2009 yılında Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından yapılan başvuru 8 Ağustos 2013 tarihli ve C 229/43 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. Avrupa Komisyonu'nun başvuruya olumlu yanıt vermesi Gaziantep'te sevinçle karşılandı. GSO Başkanı Adil Konukoğlu, "Ülkelerin ve şehirlrin gelişmesi markalarla mümkündür. Markalarınızı ve değerlerinizi bir başkasına kaptırmamanız gerekiyor" dedi.
KOMİSYON RAPORU OLUMLU
Gaziantep Baklavası'nın tesciline ilişkin olarak GSO tarafından 10 Temmuz 2009'da Avrupa Komisyonu'na 3'üncü ülke sıfatıyla başvuru yapılmıştı. İncelemeler sonucunda komisyonun başvuruya ilişkin görüşü olumlu oldu ve Antep Baklavasına ilişkin resmi başvuru belgesinin, 8 Ağustos 2013 tarihli ve C 229/43 sayılı AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.
SÜRECİ ÇOK İYİ TAKİP ETTİK
GSO Başkanı Adil Konukoğlu süreci çok iyi takip etmeye çalıştıklarını belirterek, "Baklavanın tescilini alabilmek için 10 Temmuz 2009 tarihinde müracaat etmiştik. Uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda AB'nin resmi gazetesinde baklavanın 'Antep Baklavası' olarak tescili yayınlanmış durumda. İnşallah 3 aylık dönem tamamlanınca belgemizi almış olacağız" diye konuştu.
BRÜKSEL'DE 4 SAAT SUNUM
Belçika'nın başkenti Brüksel'e davet edilen GSO heyetinde yer alarak Avrupalı yetkililere 4 saatlik bir sürede baklavanın tüm aşamalarını anlatan ünlü İmam Çağdaş Baklavalarının 4'üncü kuşak temsilcisi Burhan Çağdaş ise zorlu tescil sürecinin ardından olumlu sonucun sevincini yaşadıklarını söyledi. Çağdaş, "Bu karar baklavamızın dünyaca daha çok tanınmasını sağlayacak. Tek itiraz edebilecek ülke Yunanistan, onların da derdi başlarından aşkın ve hem süreç çok masraf gerektiriyor" şeklinde konuştu.
GAZİANTEP DEMEK
Güllüoğlu Baklavalarının 4'üncü kuşak temsilcilerinden Efkan Güllü de tescilin önemli olduğuna dikkat çekerek, "Baklava mesleği dedemin dedesinden kalma bir meslek. Baklava denilince Gaziantep akla geliyor. Baklavanın baklava olabilmesi için Gaziantep'in havasının ve suyunun katılması gerekiyor. Yoksa her yerde yapılıyor ama bugün Gaziantep'te üretilen baklavanın dünyanın dört bir yanından isteniyor bir nedeni vardır. Uluslararası tescilin kabul edilmesi çok önemli bir gelişme" dedi.
KİMSE SAHİP ÇIKAMAZ
Gaziantep baklavasının lezzetini tutturmanın çok önemli olduğunu belirten Şirvan Baklava'nın sahibi Şirvan Payaslı da "Baklavamızın tescillenmesi çok önemliydi. Artık kimse sahip çıkamayacak. Baklavayı bizden başka yapan yok. Bizden iyi yapan varsa çıksın, 'ben sizden iyi yapıyorum' desin, elini öpelim. Gaziantep'te her şeyin iyisi var. Malzemenin ve ustanın en iyisi burada. Dünyada kimse bu lezzeti tutturamaz" diye konuştu.
Her şey marka
GSO Başkanı Konukoğlu, "Dünya genelinde markalarınıza ve ürünlerinize sahip çıkmadığınız taktirde bir başkaları bu ürünlere sahip çıkınca siz gelirinizden kaybetmiş olursunuz. Bugün her şey marka. Dünyaya baktığınız zaman aynı statüde bir çok ürünün fiyatlamalarda markaların bir adım önde olduğunu ve çok daha farklı bir yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz" dedi.
Atina'da kuyruk
Dünyanın her yerinde baklavanın Gaziantep adıyla anıldığını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey: Herkesin bildiği resmi olarak da tescillenmiş oldu. Çok yerinde bir karar. Bunun için yoğun çaba harcayanlara teşekkür ediyorum. Yunanlılar baklavaya sahip çıkıyordu ama başkentleri Atina'da Gaziantep baklavası satan dükkanın önünde uzun bir kuyruğu gözlerimle gördüm.