Güneydoğu
Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) ve Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle, Antep fıstığı ve kırmızı biber imalat ve ihracatında yaşanan sorunlar için kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilen fıstık ve kırmızı biber ihracatında geri dönen ürünlerle ilgili yaşanan problemlerin ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, aflatoksin sorununa dikkat çekti.
GERİŞ DÖNÜŞLER VAR
Geçen yıllara oranla AB ülkelerine yapılan fıstık ve kırmızı biber ihracatında aflatoksinden dolayı geri dönüşlerde artış gözlendiğini ifade eden Çıkmaz, "Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatlarda denetleme oranı yüzde 50 oranında. Fakat bu oran yüzde 100'ler seviyesine çıkarılmak isteniyor. Bu durum bizim için ciddi sıkıntıları beraberinde getirebilir. Avrupa Birliği'ne bağlı ülkelerden herhangi birine yaptığınız ihracatta ürününüz aflatoksinden dolayı tahlile giriyorsa bu durum en az 10-15 günlük bir zaman kaybına neden oluyor" dedi.
"BİRLİKTE ÜSTLENELİM"
Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ise üreticilere uyarılarda bulundu. Aflatoksinin kendiliğinden oluşmadığını ve bir nevi küfün ürünü olarak ortaya çıktığını belirten Kavak, bu nedenle ürünün ilk üretim aşamasından ihracata kadar olan tüm safhalarında herkese önemli görevlerin düştüğünü ifade etti. Kavak "Çiftçilerimizin eğitilmesi önemli konulardan bir tanesi. Ama biz diyoruz ki bu konuyu birlikte sahiplenelim, birlikte üstlenelim. Çünkü nihayetinde hakikaten çok geniş bir kitleden bahsediyoruz. Bir ürünü işleyen ve paketleyen sayısı 200-300 ise bu ürünü üreten sayısı 5-10 bin kişi" diye konuştu.