X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Tarsus'ta yanıyor Adana zehirleniyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Tarsus'ta yanıyor Adana zehirleniyor

  • Giriş Tarihi: 31.8.2013

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, "Adana'da anız yakımını yarı yarıya azalttık ama Tarsus ve Yenice'de sürüyor" dedi

Adana'da Vali Hüseyin Avni Coş'un geçen yıl kapsamlı mücadele başlattığı, çiftçilerin anız yakmasından kaynaklanan kirlilik devam ediyor. Adanalılar özellikle son iki haftadır anız yangınlarının yol açtığı hava kirliliği ve kül yağmuru nedeniyle rahat nefes alamıyor. Balkonlarına çamaşır bile asamayan Adanalılar duruma tepki gösterirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, sorunun büyük bölümünün Mersin'in Tarsus ilçesi ve bağlı Yenice beldesinden kaynaklandığını söyledi.

COŞ MERSİN'E YAZI YAZDI

Aygül, Adana'da Vali Coş'un geçen yıl başlattığı çalışmayla yüzde 50-60 oranında anıt yakma faaliyetlerinin azaltıldığını belirterek "Tarsus ve Yenice'de yoğun şekilde ve özellikle mısır hasadı sonrası anız yakılıyor. Bu yangınların duman ve külleri de rüzgarla Adana'ya geliyor. Konunun çözümü için geçen hafta Sayın Valimizin imzasıyla, Mersin Valiliği'ne bir yazı yazıldı. Umuyoruz, oradaki yetkililerimiz Tarsus ve Yenice'deki yangınları önleyecek" dedi.

CEZASI VAR

Adana'da Vali Hüseyin Avni Coş'un talimatıyla geçen yıl, anız yangınlarının önüne geçmek için bir komisyon kurulduğunu kaydeden Hamit Aygül şöyle devam etti: "Komisyonda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Emniyet ve Jandarma'dan yetkililer görev alıyor. Bu kapsamda çiftçi birliklerimizin yöneticileri, çiftçilerimiz, muhtarlarımız, hatta din görevlilerimizle görüşüyoruz. Anız yakmanın toprağa zararlarını ve bu işlemin cezası olduğunu anlatıyoruz."

BİR ANDA OLMUYOR

Tüm çalışmalara rağmen çiftçinin anız yakmaktan tamamen vazgeçmediğini belirten Aygül şöyle devam etti: "Biçerdöver mısırı biçerken ürünün belli bir bölümü tarlada kalıyor. Çiftçi onu toprağa karıştıramıyor ve dolayısıyla tohum yatağı hazırlamak zor ve pahalıya mal oluyor. Bu yüzden yakmayı tercih ediyor. Ama biz 40'a yakın 'anıza doğrudan ekim yapan makine' vererek çiftçimizi destekliyoruz. Bu destek ve uyarı çalışmalarımızla önemli azalma sağladık. Yine de çiftçiyi bilinçlendirmek, anız yakmayı sıfıra indirmek bir anda yapılabilecek bir iş değil."

TARLADA KOÇAN MAFYASI TÜREDİ
İl Müdürü Hamit Aygül, mısır anızının yakılmasıyla ilgili olarak bir mafyalaşma durumunun da belirlendiğini söyledi. Aygül, "Mısır biçildikten sonra çiftçimizin arazisini ateşe verip, düşen koçanları satan, mafyalaşmış gruplardan bahsediliyor. Sayın Valimizin bu konuda güvenlik güçlerine talimatı var. Bu grupların da önüne geçilmesi için jandarma ve polis çalışıyor" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.