Mersin
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Kurban Bayramı'nda tüketimi fazlalaşan kırmızı etin normal şartlarda sindiriminin zor olduğunu ancak bir kaç gün soğuk ortamda bekletildikten sonra pişirilmesi halinde sindiriminin kolaylaşacağını söyledi. Beslenmeye özellikle bayramlarda daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kemik, "Gün içinde toplam tüketilmesi gereken protein miktarı kişinin ağırlığına, fiziksel aktivitesine, sağlık durumuna göre değişmektedir. Bireye göre tüketim miktarı değişmekle beraber günde 100-150 gram et tüketilmesi uygun olacaktır" dedi.
IZGARA YA DA HAŞLAMA
Etin tüketim miktar ve çeşidi kadar pişirme ve saklama koşullarının da önemli olduğunu kaydeden Kemik, "Etlerin yağda kızartılması, besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine yol açabilmektedir. Etin buğulama, ızgara, haşlama şeklinde pişirilmesi daha doğru olacaktır" dedi.
SOĞUKTA BEKLETİN
Kurban Bayramı'nı sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında da bilgi veren Kemik şunları kaydetti: "Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Kızartma yerine haşlama veya buğulama yapın. Etle yapılan yemekleri kendi yağı ile pişirin ve ilave yağ eklemeyin. Et sindirimi zor bir besindir. Etlerin bir kaç gün soğuk ortamda bekletilmesi sonrasında pişirilmesi sindirimi kolaylaştırır."