Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Limonlu beldesinde, yörenin sembol ürünü olan ancak düşük fiyatıyla çiftçiyi sıkıntıya düşüren "Lemas dikenlisi" adıyla bilinen dünyaca ünlü limonun yerini alternatif ürünler almaya başladı. Limon ağaçlarını kesen çiftçilerin yeni gözdesi, daha iyi kazanç sağlayan muz oldu. Beldede üretilen muz, şu günlerde kilosu 2 liradan alıcı buluyor. Çiftçiler muzda, dönüme yılda 7-8 ton ürün alıyor.
YENİ ÇEŞİTLER DİKİLDİ
Yaşları 30'u bulan limon ağaçlarını kesen çiftçiler, seracılığa verilen desteklerden de faydalanıp muz üretimine geçmeye başladı. Muzu tercih eden çiftçilerden Durhasan Yıldırım "Narenciye bahçelerini keserek daha karlı olan muz üretmeye başladık. Muz ithalatından dolayı miyonlarca dolar yurtdışına gidiyor. Bizim üretime geçmemizle birlikte bu paralar cebimizde kalıyor. 8 yıl önce başlayan dönüşümle Yerli Çikita denilen ve iyi sonuç veren Grand, Azman ve Şimşek çeşitlerini diktik" dedi.
ÜRETİMDE İLAÇ YOK
Muzu üretmenin yanı sıra paketleme ve sarartma tesislerini de kurduklarını kaydeden Yıldırım, seradan toplanan ürenlerin tekniğine uygun olarak sarartıldığını ve paketlenip satışa çıkarıldığını belirtti. Muzları yetiştirirken hiçbir şekilde ilaç vermediklerini, tamamen organik gübre ve hayvansal gübreler kullandıklarını vurgulayan Yıldırım, "Muz, limondan karlı ama girdi maliyetleri hala çok yüksek. Çiftçiler olarak, teşviklerin ürettiğimiz ürüne göre vermesini, sera ve fide satışlarında uygulanan KDV oranlarının yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülmesini istiyoruz" diye konuştu.