X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Sabunun kalitesini tadarak anlıyorlar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Sabunun kalitesini tadarak anlıyorlar

  • Giriş Tarihi: 24.10.2013

Yaklaşık 5 ayda hazırlanan zeytinyağlı sabun imalatçısı Emin Yavuz, "Sabunun acı veya tatlı olduğunu dilimizle tadarak anlarız" dedi

Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağlı Nizip sabununun kalitesi tadıyla anlaşılıyor. Yıl boyunca üretilen zeytinyağlı sabun bölgede "Nizip sabunu" olarak biliniyor. Toplanan zeytinler ilk olarak çekirdeğiyle ezilerek "pirne yağ" haline getiriliyor. Büyük kazanlara konulan yağın içerisine "kostik" denilen sodyum hidroksit eklenerek 2 gün boyunca kaynatılarak pişiriliyor. İstenilen kıvama gelen karışım ardından zembille sergiye dökülüyor. Yaklaşık 1 gün bekletilen sabunlar daha sonra kesilerek kubbe şeklinde duvar gibi örülerek kurumaya bırakılıyor. Burada 4-5 ay bekletilen sabunlar paketlenerek yurt içi ve dışındaki müşterilere gönderiliyor. Sabun imalatçısı Emin Yavuz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça kullanılan Nizip sabununa ilginin arttığını, Türkiye'nin değişik illeri ve başta Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok ülkesine satış yaptıklarını söyledi. Zeytinyağlı sabunun ciltteki bazı lekelere ve sivilcelere iyi geldiğini ifade eden Yavuz, banyodaki temizlik için de ideal olduğunu aktardı. Hakiki Nizip sabununun kalitesini anlamanın bazı yöntemlerinin olduğuna dikkati çeken Yavuz, şöyle konuştu:

GENZİ YAKAN BİR KOKU YAYAR
"Zeytinyağı veya pirne yağını kazana attığımızda ilk çıkan renk yeşilimsidir ve zaman geçtikçe bu sararır. Sarı rengin içini açtığımızda yeşil rengi koruduğunu görürüz. Boya olmadığı da buradan belli olur. Bunun yanında kaliteli olduğunu koklama yöntemiyle anlarız. Teneffüs ettiğimizde hafiften genzimizi yakan bir koku olur, bazılarını da hapşırtır. Üçüncüsü de imalatçılar olarak tadından anlarız. Sabunun acı veya tatlı olduğunu dilimize vurarak yani tadarak anlarız."

SAKIN SİZ DENEMEYİN
Zeytinyağlı sabunun farklı bir tadı olduğunu kaydeden Yavuz, "Sabunun tadına en fazla kazanda kaynatılırken bakarız. Yılların vermiş olduğu deneyimle sabunun ne isteyip ne istemediğini az çok biliriz. Zeytinyağlı sabunun en ideal halinde tadı gayet güzel oluyor. Hafiften dilinize tuzlu bir tat ve burnunuza da zeytinyağının kokusu gelir" diye konuştu. Yavuz, sabunun kalitesini sadece kendilerinin tadarak anlayabileceğini, vatandaşların ise böyle bir denemeden uzak durmasını istedi.