X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Harnup pekmezi her derde deva
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Harnup pekmezi her derde deva

  • Giriş Tarihi: 8.12.2013

Halk arasında keçiboynuzu olarak bilinen harnup, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Akdere beldesinde pekmez haline getirilip satışa sunuluyor

Keçiboynuzu olarak bilinen ve birçok hastalığa karşı koruyucu özelliğiyle bilinen harnup, Mersin'de pekmez haline getirilerek satışa sunuluyor. Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Akdere beldesinde Ümit Güven isimli vatandaş, organik olarak yaptıkları harnup pekmezinin her sofraya girmesi gerektiğini ve harnup pekmezinin bin bir derde deva olduğunu söyledi.

3 GÜNDE HAZIRLANIYOR

Yapımının oldukça zor olduğunun altını çizen Güven, "Bir pekmezi kaynatmak için en az üç gün gerekiyor. Keçiboynuzu olarak da bilinen harnubu toplayıp kırıyoruz, ardından şırası çıksın diye ıslatıyoruz ve koyduğumuz kazanlarda saatlerce kaynatıp koyulaşıncaya kadar savuruyoruz. Bir gün toplama ve kırması, ikinci gün on saat kadar suda ıslatıyoruz ki şırası çıksın. Üçüncü gün ise yaklaşık 10 saat kazanlarda kaynatıyoruz ve halini alıyor. İçerisinde hiçbir katkı maddesi olmadığı için bir alan bir daha almayı tercih ediyor" dedi.

KİLOSU 10 LİRA
Eşi Ayşe Güven ise telefonla sipariş aldıkları pekmezlerin kilosunu 10 liradan satışa sunduklarını, emeğinin çok, fiyatının az olmasından dolayı memnun olmadıklarını, ama ekmek parası için emeklerini aramadıklarını söyledi. Köylünün yüzde 80'ninin harnup pekmezi kaynatıp satarak geçindiğinin altını çizen Güven, harap halinde diktikleri fideleri zamanla aşılayıp büyüttükten sonra mevsimi gelince harnubu bu şekilde değerlendirdiklerini söyledi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.