Kabuğuyla yenebilen tek narenciye çeşidi olma özelliği taşıyan kamkat (kumkuat), keşfedilmeyi bekliyor. Anavatanı Çin olan, 'altın portakal' ve 'küçük mücevher' olarak da adlandırılan kamkat, Türkiye'de henüz yeterince tanınmıyor. Türkiye'de ilk kez Mersin'in Silifke ilçesinde deneme amacıyla kamkat üretimine başladıklarını söyleyen üretici Arslan Eyce, ürünün tüketim ve pazarlamada henüz önemli bir piyasasının olmadığını kaydetti.
ÇOK KIYMETLİ
Kamkatın diğer narenciye ürünlerinden, kabuklu yenmesi, boyutu ve aromatik tadı ile ayrıldığını belirten Eyce, tanıtım yapılması ve üretimin artırılması ile ihracat da yapılabileceğini söyledi. Kamkatın özelikle Avrupa'da tanınan bir ürün olduğuna değinen Eyce, "Kamkat, Avrupa'da bilinen bir meyve. Avrupa'da kilosunun 50 -60 lira arasında satıldığı biliniyor. Kamkatın bir an önce Türk ekonomisine kazandırılması gerekir" dedi.
YILDA BİR TON VERİM
Arslan Eyce, 200 adet kamkat fidanından yılda 1 ton verim elde ettiklerini kaydetti. Meyvenin kabuğuyla yenmesinin yanı sıra, reçel marmelat yapılarak da tüketildiğine işaret eden Eyce, "Kamkat, barındırdığı vitaminler bakımından birçok faydası bulunan bir meyve. İçerisinde bulundurduğu B3 ve Kalsiyum ile sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur" diye konuştu. Meyvenin C vitamini bakımından da zengin olduğuna işaret eden Arslan Eyce, "Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır" şeklinde konştu.
SAKSIDA DA YETİŞEBİLİYOR
Kamkatın güneşi seven bir bitki olduğunu dile getiren Arslan Eyce, ürünün ev balkonlarında süs bitkisi olarak bile yetiştirilebildiğini açıkladı. Eyce, ayrıca kısıtlı alanlarda da yetiştirilebilen bir fidanın 10 yaşına geldiğinde 10 kilogram civarında meyve verdiğini sözlerine ekledi.