Yeni türlerin ekimini yaparak daha kaliteli muz üretimine başlayan Anamurlu üreticiler, ithal muzla rekabette avantajlı konuma geçti. Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, Türkiye'de yıllık 420 bin ton civarında muz tüketildiğini belirterek, bu tüketimin yaklaşık yarısının ithal ürünlerle karşılandığını, yarısının ise Anamur, Bozyazı, Gazipaşa ve Alanya'daki sera ve açık bahçelerde üretildiğini söyledi. İthal muzla rekabet edebilmek için üretim ve pazarlamada çalışma yaptıklarını anlatan Güzel, bazıkurum ve Çukurova Üniversitesi ile işbirliğine gittiklerini ifade etti.
MUZUN BOYU 22 SANTİM
Bu iş birliği sayesinde yeni muz türleri geliştirdiklerini bildiren Başkan Güzel, şöyle devam etti: Üniversitede geliştirilen 'Azman' ve 'Şimşek' çeşitlerinin yanı sıra 'Cavendish' ve 'Grand Nain' türleri de üreticilerimiz tarafından seralarda yetiştirilmeye başlandı. Bu türlerin geliştirilmesiyle artık çiftçilerimizin yüzde 80'i yeni türleri dikiyor ve çoğaltıyor. Yeni türler sayesinde 20 kilogram gelen muz dalları 50 kilograma çıktı. 10 santimetre olan muzun boyu şimdi 22 santimetreye yükseldi.