Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ali Arıcan, kanserin son yüzyılda sıklığı artan bir hastalık olup, kalp-damar hastalıklarına bağlı gelişen ölümlerden sonra ikinci en sık ölüm nedeni haline geldiğini söyledi. Arıcan, sigara, alkol, çevre kirliliği, kalıtımsal nedenler ve enfeksiyon ajanları ile yanlış beslenmenin kanser gelişiminde oldukça önemli faktörler olduğunu belirtti.
BESLENMENİN ROLÜ YÜZDE 50
Kanser gelişiminde beslenmenin rolünün yüzde 50'leri bulduğunu ifade eden Arıcan, tüketilen besinlerin niteliğinin, miktarının, içindeki kanserojen ve antikarsinojenlerin hücreler için öneminin büyük olduğunu kaydetti. Arıcan şunları kaydetti: "Karbonhidrat, yağ ve proteinin gereğinden fazla tüketilmesi kanser riskini arttıran yanlış bir beslenme şeklidir. Örneğin bol miktarda tüketilmesi önerilen soya, östrojen hormonuna benzer etkideki maddeler içermektedir ve fazla miktarda kullanıldığında östrojene bağlı olarak gelişen yumurtalık ve rahim kanserine yol açabilir. Tersine lifli gıdalardan az miktarda tüketmek özellikle kalın barsak kanseri riskini artırmaktadır."