Gaziantep'te 420 bin dekarlık alanda 7 milyon 540 bin ağaçtan 130 bin ton yağlık ve 6 bin ton sofralık zeytin elde edilmesi bekleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Yılmaz, bölgedeki zeytin üretiminin her geçen gün arttığını belirtti. Bakanlığın desteklerinin yanı sıra üreticilere önemli teşviklerin sağlandığını anımsatan Yılmaz, kentte yaklaşık 420 bin dekar alanda zeytin üretimi gerçekleştirildiğini aktardı.
EN YÜKSEK REKOLTE
Bu yıl hasat döneminde 7,5 milyon ağaçtan yaklaşık 130 bin ton yağlık ve 6 bin ton sofralık zeytin elde edilmesinin beklendiğini vurgulayan Yılmaz, bu üretimden de 25 bin ton civarında zeytinyağı alınmasının tahmin edildiğini kaydetti. Zeytinyağında son yılların en yüksek rekoltesine ulaştıklarını dile getiren Yılmaz, Geçen yıla oranla bu yıl zeytinyağı rekoltesinde yüzde 150 artış sağlanarak üretimin yaklaşık 25 bin ton dolayında olmasını tahmin ediyoruz" dedi.
ÜRETİMDE EGE'DEN SONRA İKİNCİ
Zeytinyağının bitkisel yağlar arasında en kaliteli ve sağlıklısı olduğuna ilişkin bilimsel verilerin olduğuna işaret eden Yılmaz, insanlarda çok sık görülen kalp damar tıkanıklığının önüne geçilebilmesi için hekimlerin zeytinyağı tüketilmesini önerdiklerini anımsattı. Üretilen zeytinyağı ve sofralık zeytinin yarıya yakın kısmının ihraç edildiğine değinin Yılmaz, son yıllardaki çalışmalarla Ege Bölgesi'nden sonra en büyük zeytin üretim merkezi haline geldiklerini söyledi.