Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Baş Diyetisyeni Uzman Hatice Baygut, sarımsağın eski Mısırlılardan beri ilaç olarak kullanıldığını belirterek, bu bitkinin beslenmedeki rolünü ve sağlıktaki önemini anlattı. Baygut'un verdiği bilgiye göre sarımsak 33 çeşit kükürtlü bileşik, 17 çeşit aminoasit, potasyum, selenyum ve çinko barındırıyor.
KALP KRİZİ RİSKİ
Uzm. Diyetisyen Hatice Baygut, "1920'lerde İsveçli bilim adamların sarımsağın içerisindeki alliin kimyasalını ayrıştırmalarıyla sarımsağın yararları fark edilmiştir. Sarımsağın kalbi koruyucu sayısız yararı vardır. Trombositlerin damar duvarında birikip pıhtı oluşturmasını azaltarak, damar darlığı ve olası kalp krizini riskini azaltmakta, yapılan kontrollü klinik çalışmalarda sarımsağın total kolesterolün düşürülmesinde yardımcı etkisi görülmektedir. Ayrıca, damar içinde kanın pıhtılaşmasını engelleyerek kalp krizi riskini azalttığı da belirtilmektedir" dedi.
TÜKETİRKEN DİKKAT
* Eğer sarımsağı yiyemiyorsanız sarımsak kapsüllerini deneyebilirsiniz.
* Keskin kokusunu azaltmak için besinlerle çiğ olarak karıştırıp yiyebilirsiniz.
* Sarımsağa uygulanan pişirme işlemi içerisindeki etken maddelerin azalmasına neden olur. Yapılan çalışmalarda çiğ olarak tüketilen sarımsağın biyoyararlılığının daha fazla olduğu saptanmıştır.
* İçerisinde bulunan sülfürden dolayı (dialil sülfid) bazı kişilerde mide kramplarına (midede gaz oluşmasından dolayı) neden olabilir.
* Pıhtılaşmayı engelleyici özelliğinden dolayı pıhtılaşma engelleyici (antikoagülan) ilaç kullananlar mutlaka bir uzmana danışmalıdır.
* Sarımsağın besin değerini korumak için hava alacak şekilde serin ve kuru yerde saklanmalı, buzdolabına konmamalıdır.