Yüzünü batıya dönen Türkiye, batının önce yemek kültürünü alarak, batılılaşma yolunda önemli bir adım attı. Batının lezzetli ama yağlı, ayakta tüketilen, katkı maddesi bol yiyeceklerine ilgi artarken, bu tür gıdalar başta obezite olmak üzere, şeker, tansiyon, kalp damar hastalıkları gibi önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. İnsanların önümüzdeki 50 yıl boyunca uğraşacağı hastalıkların başında obezitenin geldiğini söyleyen Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, obeziteye bağlı pek çok hastalığın ortaya çıktığını söyledi. Kemik, sağlıksız beslenmenin yanında hareketsizliğin de kilo artışına neden olduğunu kaydetti.
MERSİN MUTFAĞI
Tüm bunların kısır bir döngü içinde birbirini tekrarladığını kaydeden Kemik, "Çağın getirdiği teknolojik değişim insanları masa başında oturmaya ve hareketsiz yaşamaya mahkum ediyor. İnsanlar tüm işlerini yerinden kalkmadan yapıyor bu da insanlarımızı tembelleştiriyor. Tüm bunlar beraberinde sağlık sorunlarını da getiriyor" diye konuştu. Mersin mutfağının yanlış, yemeklerin ise fazla yağlı, salçalı ve baharatlı olduğunu anlatan Dr. Aytekin Kemik, "Akdeniz mutfağından farklı olarak fazla sebze tüketmiyoruz. Daha çok et, etli yemekler ve kebap türlerini yoğun tüketen bir toplumuz. Bu nedenle sağlıksız yaşama davetiye çıkarıyoruz" dedi.
HAREKETSİZ YAŞAM
Kemik, geçmişten bu yana yanlış yemek kültürünün süregeldiğini ancak, insanların eskiden tarlada bağda, bahçede çalıştığını bu nedenle tüm kalorileri yaktığını kaydetti. İnsanların her geçen yıl biraz daha şişmanladığına değinen Kemik, "Genç nesil tamamen hareketsiz yaşamaya başladı. Anneler her öğünde çocuklarını sofraya çağırsınlar. Yemekten yağı ve salçayı azaltarak daha sağlıklı beslenmeye çalışsınlar" şeklinde konuştu. Kemik, güne sağlam bir kahvaltı ile başlanması, yenen yemeklerin miktarı ile sıklığının iyi belirlenmesi gerektiğini vurguladı.