Türkiye' nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova bölgesinde, kuraklık, don ve fırtınadan dolayı gelişmeyen buğday başakları, hayvan yemi olarak değerlendirilmek üzere ot biçme makinesiyle biçiliyor. Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Çukurova yöresindeki buğday üretiminde yeterli yağış olmadığı için yüzde 50 verim kaybı beklendiğini söyledi.
KAYIP ÇOK FAZLA
Bu yıl yörede 1,5 milyon dekarlık alanda buğday ekimi yapıldığını hatırlatan Tezcan, kuraklıktan dolayı özellikle Ceyhan'ın acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini savundu. Kuraklık, don ve fırtınadan dolayı buğday başaklarının tane veremediğini bildiren Tezcan, "Sulanamayan tarlaların yanı sıra 30 Mart'ta yaşanan fırtına ve don olayından etkilenen tarlalarda verim kaybı çok fazla" dedi.
EKİM ALANI DÜŞTÜ
Tezcan, buğday başaklarının olumsuz hava koşulları nedeniyle tane veremediğini vurgulayarak, "Bölgemizde geçtiğimiz yıllarda 400 bin dekar alanda buğday ekilirdi, bu yıl ise buğday üretim alanı yaklaşık 300 bin dekara düştü. İlçeye bağlı köyleri tek tek gezdim ve bölgemizde genel olarak yüzde 70 oranında buğday üretiminde sıkıntı olduğunu tespit ettim. 15 köyümüzde ise zarar yüzde 100" dedi.
BİÇERDÖVER GİRMEDİ
Çukurova yöresinde bir ilk yaşanarak çiftçilerin buğdaylarını ot biçme makinesiyle biçmeye başladığını kaydeden Tezcan şunları söyledi: Biçerdöverin gireceği buğday yok, başaklarda tane yok. Genelde bölgemizde mayıs ayının sonlarında buğday hasadı yapılırken, maalesef bu yıl ot biçme makinesiyle biçilen buğdaylar, hayvanların yiyeceği saman balyası haline getiriliyor.