11 ayın sultanı Ramazan yaklaşırken sofraların sultanı baklavanın da hazırlıkları başladı. Baklavanın anavatanı Gaziantep'te Ramazan ayının yaklaşmasıyla yoğun bir tempoyla çalıştıklarını anlatan ünlü baklava ustası Şirvan Payaslı, "Osmanlı'dan bu yana özellikle Ramazan ayında sofraların sultanı olan baklavaya olan talebi karşılamak için yoğun çalışıyoruz" dedi.
YAPIMI ÇOK ZOR
Baklavanın yapılış aşamasını anlatan Şirvan Payaslı, "Baklava yapımı, yemesi kadar kolay bir şey değildir. Her aşaması ayrı bir sanattır. Baklava yapımı öncelikle çok ustalık, incelik isteyen bir iştir. İyi bir usta en az 10 yılda yetişir. Baklava yaparken, önce hamur yoğrulur. Bir saat hamur dinlendirilir. Ondan sonra açma aşaması gelir. Hamurlar kat kat açıldıktan sonra tekrar tepsilere döşenir. Ondan sonra kaymak kreması dökülür, fıstık konur. 10 kat daha hamur diziliyor. Sonra dilimlenerek fırına verilir. 35-40 dakika fırında kaldıktan sonra şurubu verilir. 15-20 dakika dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir" diye konuştu.
ŞEHİR DIŞINA ÇOK GİDİYOR
Baklavanın Osmanlı'dan bu yana sofraların sultanı olduğunu belirten Payaslı, "Osmanlı'dan bu yana baklava Ramazan ayında sofraların kraliçesi. Baklavasız sofra olmuyor neredeyse. O yüzden mecburen Ramazan aylarında işlerimiz yoğun oluyor. Mesela en çok bu aylarda şehir dışına gidiyor. Siyasiler, bürokratlar hep bayram dolayısıyla birbirlerine ikram edip gönderiyorlar. Son 3-4 gün kala da daha yoğun tempoda çalışıyoruz. Dışarıya baklava gönderiyoruz çoğunlukla. Arife gününde de Gaziantep'teki müşterilerimize hizmet ediyoruz. Yani Ramazan ayında bir yoğun tempo oluyor dolayısıyla" dedi.