Yakın
Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Baş Diyetisyeni Öğretim Üyesi Dr. Hatice Baygut, çayla ilgili "Kilo vermeyi yavaşlatır" şeklindeki yanlış bilginin doğrusunu açıkladı. Dr. Baygut, "Çay tüketimi kilo vermeyi yavaşlatmaz. Aksine sıvı gereksinimine olumlu etkisi vardır" dedi. Dr. Baygut, çayla ilgili şu bilgileri verdi: "Siyah çayın demlenmesi sırasında kafein, organik asitler, polifenol türevleri ve minerallerin bir kısmı suya geçer. Demlenme süresi uzadıkça, bu öğelerin suya geçen miktarları da artar. Böylece çayın rengi koyulaşır ve tadı acır. Çayın tadı polifenol türevleri ve kafeinden kaynaklanır."
KUVVETLİ BİR ANTİOKSİDAN
Son yıllarda çayın sağlığa etkisiyle ilgili ciddi araştırmalar yapıldığını vurgulayan Dr. Hatice Baygut, "Bu araştırmalarda günde 1-6 fincan çay tüketiminin 1 hafta sonunda plazma antioksidan kapasitesinin arttığı gözlendi. Yapılan araştırmalar sonucunda çaydaki yüksek seviyedeki flavanoidlerin hücre ve dokulardaki oksidatif hasarı engellediği görüldü. Hücre ve dokularda gün içinde milyonlarca kimyasal işlem gerçekleşmektedir ve bu ki kimyasal işlemler sonucunda serbest radikaller dediğimiz maddeler açığa çıkar. Bu serbest radikaller hücre DNA'sına , proteinler ve lipitlerine zarar vererek, uzun sürede kalp hastalıkları, kanser, nörodejeneretif (sinir sistemi) hastalıklara sebep olmaktadırlar. Çayın içerisinde bulunan polifenoller de kuvvetli birer antioksidanlardır" dedi.