Çukurova
Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli yumurta tüketimi ve saklama koşulları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Benli, yumurtanın kesinlikle çiğ tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, çiğ tüketilen yumurtanın gıda zehirlenmesine neden olacağını söyledi.
PROTEĞİN KAYNAĞI
Protein kaynağı olan yumurtanın beslenmemizdeki öneminden söz eden Yrd. Doç. Dr. Hakan Benli, "Yumurta sadece bir protein kaynağı olmaktan öte aynı zamanda A, E, D ve B vitaminleri ve demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller yönünden de önemli bir gıda maddesidir" dedi. Yrd. Doç. Dr. Benli, Türkiye'de 2013 yılı sonunda sanayi tipi yumurta üretiminin 16.5 milyar adet civarına ulaştığını, ülkemizde kişi başına yıllık yumurta üretiminin yaklaşık 215 adet olduğunu söyledi. Yumurtanın satın alınmasında ve saklamasında dikkat edilmesi gerekenleri de anlatan Benli şöyle dedi: "Satış noktalarında ve evlerde yumurtalar buzdolabı (yaklaşık +4 °C) koşullarında saklanmalı. Ayrıca yumurta kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, kalın ve az pürüzlü olmalı. Çatlak ve kırık yumurtalar satın almayın."