Mersin'in
Silifke ilçesinde Göksu Vadisi'nde üretimi yapılan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan 33 N16 olarak tescillenmiş Türkiye'nin tek sofralık narı olan Silifke aşısı Keben narının hasadına başlandı. Bu yıl hasattan önce yağan yağmurlar nedeniyle narlarda çatlama oranının yüksek olması yüzünden ekonomik değerini yitiren narlar, nar ekşisi olarak değerlendiriliyor. Çatlamayan narlar ise kilosu 1 ila 1,5 lira arasında fiyatlarla alıcı buluyor.
REKOLTE 6 BİN TON
Türkiye genelinde düzenlenen tarım fuarlarında Silifke Tarım Grubu adı altında açılan stantlarda narın tanıtımını yapan nar üreticisi Mustafa Göktaş, hasattan sonra yaptığı açıklamada, ilçede her yıl 3 bin dönüm bahçeden 5-6 bin ton arasında nar hasadı yapıldığını söyledi. Göktaş, "Göksu Vadisi köylerinde yetiştirilen Keben narının ağırlığı 2 kiloya kadar ulaşıyor. Keben narı ayrı bir aroma özelliğine sahip. Görünüşü, tatlı mayhoş tadı ve damak zevkine hitap ettiği için genelde sofralık olarak rağbet görüyor" dedi.
İHRACAT ŞANSI VAR
Keben narının tamamının yurtiçinde tüketildiğini kaydeden Göktaş, "Üretim alanlarının daha da genişlemesi ve ürün miktarının artması halinde ihracat konusunda adımlar da atılabilir. Bunun için gerek Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gerekse Ziraat Odası yetkilileri tarafından düzenlenen toplantılarla üreticileri teşvik ediyoruz. Yeni alanların tarıma açılması ve Keben narının da o bölgelere dikilmesi ile kendisine özgü mikro klima özelliği olan Göksu Vadisi'nde daha fazla nar üretimi yapılacağına inanıyoruz" diye konuştu.