Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, gıda güvenliği ve evde yapılan gıda maddeleri hakkında doğru bilinen bazı yanlışları anlattı. Prof. Dr. Erginkaya, evde yapılan bazı gıda ürünlerinin sanayiden daha fazla riskli olduğuna değinerek sokak sütü satışının da yasal olmadığına dikkati çekti.
SOKAK SÜTÜNE DİKKAT
Tüketicilerin ürünleri evde yapma çılgınlığına tutulduğunu söyleyen Erginkaya şunları kaydetti: Gıda güvenliği konusundaki bilgi kirliliği, tüketiciyi ciddi biçimde yanıltmaktadır. Hijyen açısından yetersiz ortamlarda üretilen bazı gıdalar ciddi tehlikelere neden olabilir. Örneğin sokak sütünü 10-15 dakika kaynatmak hastalık yapan mikropları öldürebilir, ancak antibiyotik, toksin gibi tehlikeleri yok etmez.
5 ALTIN KURAL
Gıda kaynaklı tehlikeleri önlemek amacıyla 5 altın anahtar kuralına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Zerrin Erginkaya, tüketicilere seslenerek o kuralları şöyle sıraladı: 1-Temiz ol, 2- Çiğ ve işlem görmüş materyali ayır, 3- Isıl işlemi doğru uygula, 4- Doğru sıcaklıklarda muhafaza et, 5- Güvenli su ve ham madde kullan.