Çukurova Üniversitesi (Ç Ü) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mikail Baylan, yılbaşı mönüsünün vazgeçilmezi olan hindi etinin sadece yılbaşından yılbaşına hatırlanarak tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Doç Dr. Baylan, hindi eti tüketiminin en çok Aralık- Ocak aylarında olduğuna vurgu yaparak "31 Aralık saat 12'den sonra da hindi eti tüketelim" dedi. Doç. Dr. Baylan, Türkiye'de yıllık hindi eti tüketiminin sadece 0,5 kilogram iken, Avrupa'da 10 kilogram tüketildiğini belirtti.
KALİTESİ YÜKSEK
Doç. Dr. Mikail Bayran, hindi etinin faydaları için şunları söyledi: "Hindi etinin, besin içeriği ve kalite açısından kırmızı ve beyaz ete göre ciddi avantajları var. Kolesterol ve kalori değeri daha düşük, protein değeri ise daha yüksek. Özellikle beyaz et ve kırmızı et arasında özelliklere sahip. Sağlık açısından beyaz ete, lezzet açısından ise kırmızı ete yakın. Bunun yanında hindilerin merada beslenme şansı var. Daha ekonomik olan doğal beslenmeyi destekleyen, daha az kalıntı içeren ve egzersiz yaptığı için daha sağlıklı gelişen hayvanların etinden faydalanılmış olur. Çocukların daha sağlıklı gelişmesi için iyi bir protein kaynağı olduğu gibi, hastaların ve sporcuların diyetlerinde güvenilir biçimde kullanılabilmesi ile de iyi bir kaynak."
UZUN ÖMÜRLÜ
Hindinin dayanıklı, uzun ömürlü, karkas randımanının yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Baylan, ayrıca sucuk ve salam gibi ürünlerde de kullanımı nedeniyle önemli bir besin olduğuna dikkat çekti. Özellikle kırmızı et konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Baylan, bu nedenle yurtdışından canlı hayvan ithalleri yapıldığını hatırlatarak bu gibi durumlarda hindi eti üretiminin kırmızı ete alternatif olabileceğini söyledi. Türkiye'nin hindi eti üretimine çok uygun olduğunu kaydeden Doç. Dr. Baylan "Bu avantajı iyi değerlendirebiliriz. Eğer iyi bir planlama yapabilirse hindiciliğin önü açık" diye konuştu.