Akdeniz
ve Çukurova'daki bütün kentler gibi eşsiz lezzetlere sahip olan Tarsus'un mutfağında, Suriye'nin Humus kenti kökenli olup Hatay-Adana- Mersin üçgeninde tüketilen humusun ayrı bir yeri vardır. Ev hanımlarının yanı sıra Tarsus kent merkezindeki humusçu dükkanlarında yaşatılan humus, haşlanmış nohut ve tahinin buluşmasıyla oluşmuş bir lezzet fırtınasıdır. Humusu Tarsus'ta en iyi yapan mekanlardan birinin tabelasında 'Kesmen Humus' yazıyor. Kaymakamlık binasının karşısındaki bu küçük ve nezih mekanda humusu Nuri Mendeş usta yapıyor.
ELDE DÖVÜLEREK EZİLİYOR
Nuri ustanın verdiği bilgiye göre humus için küçük nohut tercih ediliyor. Geceden ıslatılan nohutlar, sabah kaynatılıyor. Makine kullanmadan el tokmağıyla dövülerek ezilen nohuta, tahin karıştırılıyor. Kıvamını ayarlamak için ise yine nohutun kendi suyu kullanılıyor. Kimyon ve limonla lezzeti katlanan humusun sarımsağı Tarsus'ta, doğranmış maydanoza karıştırılmış olarak üzerine serpiliyor. Zeytinyağlı ya da pastırmalı olarak servis edilen humus, küçük kaşıkla ya da ekmek batırılarak yeniyor.