Türkiye'nin dördüncü büyük ovası olan Elbistan'da buğday hasadı başladı. Yılda 200-300 bin ton arasında buğday hasadı yapılan ve ülkenin tahıl ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Elbistan Ovası'nda bu yıl rekolte yüksek olsa da kalitenin düşük olacağı bildirildi. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, rekoltenin geçen yıla oranla yüksek olduğunu, ancak protein değerinde düşüş gösterdiğini söyledi.
HUBUBATTA ARTIŞ VAR
Elbistan Ovası'nda bu yıl 600 bin dekar alanda hububat ekimi yapıldığını kaydeden Bulut, bu yıl 200 bin ton hububat elde etmeyi beklediklerini ifade etti. Bulut, "Geçen yıllara oranla hububatta rekolte ülke genelinde yüksek. Bölgemizde de geçen yıla oranla yüzde 50 oranında hububatta artış var. Geçen yıl kurak geçmişti. Biçerdöver dahi girmemişti. Bu yıl ürün çok ancak kalitesi çok yüksek değil" dedi.
SULU TARIM YETERSİZ
Tarıma açık 2 milyon 500 bin dekar arazinin 1,5 milyon dekarında tarım yapıldığını vurgulayan Mehmet Ali Bulut, "Sulu tarım 150 bin dekarlık arazide yapılabiliyor. Sulu tarım yapılan arazide genel olarak ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve domates var. Kıraç arazilere makarnalık buğday ekimi yapılamıyor. Kıraç arazilerin özelliğine göre ekimi yapılan hububatta ise elde edilen ürün miktarı iyi durumdadır" diye konuştu.
FİYATI ÇOK DÜŞÜK
Çiftçinin devletin açıkladığı alım fiyatının çok altında satış yapmak zorunda kaldığını anlatan Bulut, ekmeklik buğdayın fiyatı 85-86 kuruş iken, üreticinin açıklanan fiyatın 15 kuruş aşağısına ürününü satmak zorunda kaldığını sözlerine ekledi. Afşin ilçesinde çiftçilik yapan Mehmet Ermurat da buğday hasadında verimin yüksek olduğunu, ürün kalitesinin düşüklüğü nedeniyle mahsulü istedikleri fiyata satamadıklarını söyledi.