Osmanlı, Fransız ve Arap mutfağının özellikleriyle gastronomi turizminde de adından söz ettiren Hatay, geleneksel tatlılarıyla sofraları tatlandırıyor. Hatay'ın yöresel zahter salatası, humus, babagannuç, süzme yoğurt, cevizli biber gibi mezelerinin yanı sıra künefe, kabak tatlısı ve taş kadayıfı da tatlı sevenlerin vazgeçilmezleri arasında. Hatay'a gelen yerli ve yabancı turistlerin özellikle künefe ve kabak tatlısını severek yediği, ayrıca da sevdiklerine bu tatlıdan hediye götürdükleri bildirildi.
HER BİRİ ayrı LEZZET
Tarihi Uzun Çarşı'da iş yerlerinde büyük saclarda çeşitli karışımların hazırlanmasıyla elde edilen ve özel bir süzgeçle hazırlanan tel kadayıfları, tereyağıyla közde pişirilerek üzerine kaynayan şerbet döküldükten sonra vatandaşın beğenisine sunuluyor. Saclarda avuç içi büyüklüğünde kızartılarak özenle pişirilen ve içerisine kaymak, ceviz ya da tercihe göre toz şeker konulup soğuk şerbet dökülerek yenilen taş kadayıfı, yöresel tatlılar arasında yer alıyor. Kentte yetiştirilen kabaklardan birkaç günlük işlemin ardından büyük emekle hazırlanan kabak tatlısı da içeriğinde yağ olmaması nedeniyle hafifliğiyle sofraların en beğenilen tatlıları arasında yerini alıyor.
USTALAR MESAİDE
Tarihi Antakya Uzun Çarşı'da bulunan taş kadayıf ustası Göksel Künefeci, taş kadayıfın günlük tüketilmek üzere hazırlandığını söyledi. Hazırlanan künefenin içerisine kaymak, ceviz veya toz şeker alındığını ifade eden Künefeci, yağda kızaran bu lezzetin, sofraların önemli tatlılarından olduğunu kaydetti. Kabak tatlısı ustası Mehmet Kaya da kabağın yağda kızartılmadığı için hafif tatlılar arasına girdiğini belirtti. Kabağın, taş kireç suyunda bir gün bekletildikten sonra tencerede kaynatıldığını anlatan Kaya, "Kabak tatlısı yağda kızartılmadığı için hafif olarak tercih ediliyor" dedi.