Adana'da
Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlıkların kelle ve bacaklarından 'kellepaça' çorbası yapmak isteyen vatandaşlar kelle ütücülerin yolunu tuttu. Kurbanın kellesini kızgın demirle dağlayan kelle ütücüleri, körük ateşiyle de son temizliği yaparak Kurban Bayramı süresince kendilerine ek gelir sağlıyor. Senede 3 gün kelle ütüleme işi yaptığını söyleyen kahvehane işletmecisi Resul Nur, "Vatandaşların kestikleri hayvanların kellelerini ütüleyecek zamanları ve yerleri yok. Bu yüzden bizi tercih ediyorlar. Biz insanlara hizmet ediyoruz. Bunun yanında kendimize ek gelir sağlamış oluyoruz. 4 ayak, 1 kelleyi 15 liraya temizliyoruz" dedi.
NASIL YAPILIR?
Kurbanlık hayvanın kulakları kesildikten sonra boynuzları kırılır. Sonra ateşte ısıtılan demir basılarak tüyler yakılıp temizlenir.