Türkiye'deki toplam zeytin üretiminin yüzde 10'nunun gerçekleştirildiği Hatay'da zeytin hasadına başlandı. Hatay'da yıllık ortalama 200 bin ton zeytin üretimi gerçekleştirildiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, bu yıl 517 bin dekar alanda yapılan zeytincilikle 200 bin tonluk zeytin üretiminin üzerine çıkmayı hedeflediklerini söyledi.
YÜKSEK REKOLTE
Hatay'ın ülkenin önemli zeytin merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Tüfekçi, "517 bin dekar arazide zeytin tarımı yapılmakta. Geçtiğimiz yıllar itibari ile özellikle son iki yılda mevsimsel ve iklimsel problemlerden dolayı ilimizde zeytin üretimi miktarında bir düşüş kaydedilmişti. Ancak bu yıl bölgemizde özellikle geçmiş yılların ortalamasının çok üzerinde bir üretim bekliyoruz" dedi. Çiftçilere yönelik eğitim çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Tüfekçi, "Üreticilere zeytin alanlarındaki kültürel işlemlerin uygun bir şekilde yapılabilmesi için il müdürlüğü olarak, gerek budama, gerekse gübreleme, hasat ile ilgili işlemlerde eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Eğer usulüne uygun hasat yapılmazsa hem mevcut araçlar gelecek yılki ürüne hem de toplanan ürünlere zarar vermektedir" diye konuştu.
ORGANİK TARIM YAYILIYOR
Zeytin üreticilerinden Nilüfer Çeliker de 5 yıldır zeytin üretimi yaptığını belirterek, "Bu yıl organik üretim sertifikam olacak. Yaklaşık 500 zeytin ağacım var. 30 dönümün biraz üzerinde zeytinliğimizin miktarı. Ama benim ağaç sayım az. Bilinçli bir tercih. Toprak gevşek gevşek kendine baksın diye. Çünkü hiç gübre atmıyorum. Kimyasal hiçbir şey kullanmıyorum. Doğal yolla üretmeye çalışıyorum. Mesela zeytin güvesi için kimyasal hiç kullanmadım. Sadece bakteri kullandım" dedi.