Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından "Sarıulak zeytin çeşidinde verim ve kalite artışı çalışması" başlatıldığı bildirildi. Enstitü Zeytin Genetik Kaynaklar Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Cengiz Türkay, özellikle Doğu Akdeniz bölgesinde sofralık olarak tüketilen Sarı Ulak zeytin çeşidine vatandaşın ilgisinin her geçen gün artarak çoğaldığını söyledi. Enstitü bünyesinde "Zeytin Gen Kaynakları Parselleri" oluşturduklarını belirten Cengiz Türkay, vatandaşın evinin kenarına ya da bahçesinin çevresine ihtiyacını karşılamak üzere diktiği zeytinin son 10 yılda arttığına dikkat çekti. Türkay, "Ülkemizde yaklaşık 100 milyon civarında olan zeytin ağacı varlığımız 167 milyona ulaştı. Bu artış çok sevindirici ancak, artış devam ederken bölgesel adaptasyon çalışmaları dikkate alınarak çeşit seçimi yapılması gerekiyor. Doğu Akdeniz bölgesi iklimine en uygun çeşit sofralıkta Sarıulak, yağlıkta ise Silifke yağlık çeşididir" dedi.