Mersin'in
Mut ilçesinde bu yıl gerçekleştirilmesi hedeflenen 35 bin ton kayısı ihracatından 45 milyon dolar gelir beklendiği bildirildi. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de turfanda sofralık kayısı ilk olarak Mut'ta yetiştiriliyor. Bundan dolayı üretilen kayısı ihraç edildiği gibi, iç piyasada da sofralara hızla ulaşıyor. Mikro klima özelliğine sahip olan Mut coğrafyasında kayısının aroması, yüksek albenisi olduğundan dolayı talep her yıl artıyor.
KİLOSU 3,5 LİRA
Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, kayısı ihracatına başlanılan ilçede bu yıl 56 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığını, rekolte beklentisinin ise 70 bin ton civarında olduğunu söyledi. Kayısı ihracatının daha çok Irak, Kuzey Kıbrıs ve Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiği söyleyen Acar, "Şu anda Ninfa cinsi kayısı ihracatı 2 TL ile 2,20 TL arasında devam ediyor. Trintina kayısı cinsi ise 3 TL ile 3,50 TL arası alıcı buluyor" dedi.
REKOLTE DÜŞTÜ
Bu sene meydana gelen don olayı nedeniyle rekolteyi 65 ila 70 bin ton civarında beklediklerini açıklayan Acar, "Buna rağmen bu mahsulün yüzde ellisi ihracata gitmesi bekleniyor. Kayısılarımızın kalite, görüntü ve rengi son derece iyi. Bütün ihracatçı firmalar beğeni ile komisyoncularla bağlantı kurmakta. Bu sene kapsamlı bir ihracatın olmasını bekliyoruz" diye konuştu. İhracatçı Tevfik Yılmaz ise, günlük 40 ila 50 ton arası kayısı ihracatı yaptıklarını söyledi.