Adana'da
Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli Ziraat Mühendisi Nazım Dinçer, 36 yılda hastalıklara karşı dayanaklılığını ve rekoltesini artırdığı 17 yerli buğday çeşidi ile her yıl ekonomiye 2 milyon lira katkı sağladıklarını söyledi. Enstitünün Doğankent Yerleşkesi içinde bilimsel çalışmalarını sürdüren Nazım Dinçer'in ıslah ettiği 17 buğday çeşidi, Türkiye'de satılan buğday tohumunun yüzde 25'ni oluşturuyor.
BUĞDAYIN YÜZDE 25'İ
Buğday tohumunun ıslahının yıllar sürdüğünü belirten Nazım Dinçer, "36 yıllık çalışmam sonucu 17 buğday çeşidi geliştirdim. Bu çeşitler, hastalığa karşı daha dayanıklı. Hatta bazılarına hiç zirai ilaç kullanılmasa bile olur. Ayrıca bu çeşitlerin rekoltesi çok yüksek" dedi. Geliştirdiği 17 buğday çeşidinin Türkiye genelinde ekilen buğdayın yüzde 25'ine denk geldiğini belirten Dinçer şöyle konuştu:
BİRİNCİ SINIF TOHUM
"Benim geliştirdiğim çeşitleri geçen seneki satış oranları Türkiye genelinde yüzde 25 civarında. Biz tohumun ıslahını yaptıktan sonra firmalar bizden bunu alıyor. Daha sonra çoğaltıp tohumluk olarak satışını yapıyor. Rekoltenin yükselmesiyle bu 17 çeşit buğdayın ülke ekonomisine her yıl 2 milyon lira katkısı var. Bu sadece verim farkından kaynaklanıyor. Bir de kalitesini koyduğunuz zaman eskiden 3'üncü sınıf olan buğday tohumu şimdi 1'inci sınıf.