Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, 2017'de yer fıstığının toplam ekim alanının 126 bin 140 dekar olduğunu, 47 bin 933 ton rekolte beklendiğini söyledi. Cevdetiye Beldesi'ndeki Yağlı Tohumlar Araştırma Enstitüsü arazisinde düzenlenen yerfıstığı hasadı etkinliğine, Vali Ömer Faruk Coşkun, Milletvekili Suat Önal, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.
YÜZDE 40'I OSMANİYE'DE
Türkiye yerfıstığı üretiminin yaklaşık yüzde 40'ının Osmaniye'de gerçekleştiğini belirten İl Müdürü Sağlam, ayrıca tüm Türkiye'de üretilen yerfıstığının yüzde 90'ı Osmaniye'de işlenerek ülke geneline pazarlanmakta olduğunu, dolayısıyla yerfıstığının Osmaniye ekonomisi için vazgeçilmez konumda olan önemli bir ürün ve tarımsal sanayinin temelini oluşturduğunu belirtti. İlde genelde yerfıstığının çerez olarak değerlendirilmesine yönelik sanayi tesisleri ile sanayileşme ve ekonomiye katkı bakımından Osmaniye'yi sektörün merkezi konumuna getirdiğini kaydeden Sağlam, "Zira bu sektörde yaklaşık 10 bin aile geçimini sağlamakta, yaklaşık 350 işletmede 3 bin 500 aile çalışmaktadır. 2016 yılında 126 bin 665 dekar alandan 48 bin 573 ton ürün elde edilmiştir" dedi.
FISTIK İKRAMI YAPILDI
İbrahim Sağlam, Osmaniye'de 1. ve 2. ürün olarak tarımı yapılan yerfıstığının, 2017 yılındaki toplam ekim alanının 126 bin 140 dekar olduğu ve 47 bin 933 ton yerfıstığı üretimi yapılacağı tahmin edildiğine dikkat çekti. Bilgilendirme sonrası Vali Ömer Faruk Coşkun, traktöre binerek temsili hasat yaptı. Tören sonrasında katılımcılara geleneksel haşlanmış yerfıstığı ikramı yapıldı.