X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Uzmanı Kurban Kesiminde Kullanılan Rueff Yöntemini Anlattı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Uzmanı Kurban Kesiminde Kullanılan Rueff Yöntemini Anlattı

  • Giriş Tarihi: 23.9.2015 10:08 Güncelleme Tarihi: 23.9.2015 10:14

Üsküdar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sıtkı Uçar, her Kurban Bayramı’nda klasik haline gelen kurbanlık hayvanların kaçması konusunda, vatandaşların bu durumun önüne nasıl geçebileceğini anlattı. Uçar, Rueff yöntemiyle hayvanların kesim öncesine hazırlanabileceğini söyledi.
Üsküdar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Sıtkı Uçar, Üsküdar Belediyesi’nin Küplüce Hayvan Pazarında Rueff yöntemini uygulamalı olarak anlattı. Kurbanlık hayvanın ilk önce boynuzlarından ipi geçiren Uçar, daha sonra hayvanın ön ve arka ayaklarından ipi geçirdi. Ardından arkadan bir kişinin ipi çekmesiyle, hayvan kolayca yatırıldı. Daha sonra yöntemle ilgili konuşan Sıtkı Uçar, Rueff yöntemiyle kurbanlıkların kesim öncesine tek kişi ile bile hazırlanacağını belirterek, “Hayvana eziyet vermeden, nasıl yatırılır, nasıl kesilir, bunları halkımız bilinçli bir şekilde yaparsa hem hayvana eziyet vermemiş oluruz. Hem de kolaylıkla hayvanı kesmeye çalışırız. Rueff yöntemi, bir kişi ile dahi hayvanı kesmek için yatırmaya yeterli. Fazla bir insan gücüne gerek yok. Bunu yaparken önemli olan, hayvana acı çektirmeden, strese sokmadan, hayvanı yatırmak. Tabii hayvan strese girdiği zaman, kanın kesim sırasında boşalmasını da engelliyor. Bu da etin kalitesini düşürüyor” diye konuştu. Uzman Doktor Uçar, Rueff yönteminin tekniklerini ise şu sözlerle anlattı:
“Kurbanlık hayvanın boynuzlarından ipi geçiriyoruz. Sonra boyun altından geçiriyoruz. Ön ve arka ayaklarının altından geçiriyoruz. En son arkadan bir kişinin ipleri çekmesiyle hayvan çok kolaylıkla yatırılabiliyor.”