X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ramazana büyük hazırlık
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ramazana büyük hazırlık

  • Giriş Tarihi: 3.7.2013

Ramazana sayılı günler kala zabıta ekiplerinin denetim mesaisi de arttı. Ekipler fırınları ve imalathaneleri gezip sağlıksız gıda ürütenlere ceza yağdırıyor. Camilerde ve evlerde de ramazana hazırlık tüm hızıyla sürüyor

Başkentlilerin sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşması için denetimlerini aralıksız sürdüren Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ramazan öncesi kontrollerini sıklaştırdı. Ekiplerin rutin denetimleri sırasında bir işletmede son kullanma tarihi geçmiş soya unu, süt tozu, peynir altı suyu tozu ve bitkisel yağ tespit edilmesi üzerine ürünlere el koydu. 2 ton gıda Mamak'taki çöp toplama alanına götürülerek imha edildi. Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Ramazan Sobayoğlu da, yaklaşan ramazan nedeniyle vatandaşları uyardı. Kentte toplam 119 gıda denetçisi ile hizmet verdiklerini belirten Sobayoğlu ramazanda merkezde ve ilçelerde denetimleri artıracaklarını söyledi.

AÇIKTAN PİDE ALMAYIN

Sobayoğlu "Vatandaşlarımız açıkta satılan hiçbir ürünü almasın. Özellikle ramazan ayına has olan pidelerin hangi fırında üretildiğinin bilinmesi lazım. Etiketi olmayan ve el tezgahlarında satılan pideler tercih edilmemeli. Ramazan ayında etli ekmek fırınları da pide yapıyor. Bu yaptıkları pideleri kapalı ortamlarda ve kendileri satıyorsa sorun yok. Özetle vatandaşın pidenin yapıldığı yeri bilmesi gerekiyor ki herhangi bir şikayette biz o pideyi hangi fırının yaptığını belirleyelim"dedi.

'BİZE İHBARDA BULUNUN'
2009'da faaliyete geçen 174 Alo Gıda hattı ile tüketicinin gıda ile ilgili her türlü şikayetini en kolay şekilde kendilerine ulaştırma imkanı yakaladığını belirten Sobayoğlu şöyle konuştu: "Tüketicinin gıda ile ilgili her türlü şikayet ve talebi Türkiye'nin her yerinden çağrı merkezine bildiriliyor. Bu çağrı merkezi tarafından alınan ihbar ve şikayetler web tabanlı yazılımlar sayesinde içeriğine göre ya bakanlığımıza ya da 81 ildeki temas noktalarına iletiliyor. Burada ihbar eden kişi istediği takdirde tüm bilgileri gizli kalıyor. Gelen başvurular ise 15 gün içerisinde cevaplanıyor" dedi. 174 Alo Gıda hattının her geçen yıl vatandaşlar tarafından daha etkin kullanıldığını belirten Sobayoğlu "Bizim vatandaştan ricamız ramazan ayı içinde bu hattı etkili kullansınlar. Biz 119 denetçi ile kontroller yapıyoruz ancak bu hat ile binlerce denetçimiz oluyor. Her vatandaş denetçi olursa sıkıntılı olan işyerlerini daha erken tespit etme şahsı yakalarız" dedi. Sobayoğlu geçtiğimiz aylarda yaptıkları denetimlerle birçok iş yerine ağır cezalar kestiklerini ve bazılarını men ettiklerini söyledi. Pazarlarda ve açıkta satılan bazı ürünlerin mide bulandırdığını belirten Sobayoğlu "Vatandaşımız kesinlikle güvenli büyük marketlerden ve etiketleri dikkatli bir şekilde okuyarak alışveriş yapsın. Yaptığımız denetimlerde merdiven altı ya da açıkta satılan ürünlerde mide bulandıran görüntülerle karşılaşabiliyoruz. Paramızla zehir satın almayalım" dedi.

RAMAZAN MESAİSİ

Yozgat Belediyesi Zabıta ekipleri de, ramazan ayının yaklaşması ile birlikte başta ekmek fırınları olmak üzere gıda maddesi satan ve üreten işletmeleri yakın markaja aldı. Zabıta ekipleri 1 Temmuz'da yürürlüğe giren buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilen ekmek uygulamasından da taviz vermeyeceklerini söyledi. Anadolu kültürünün halen yaşatıldığı Yozgat'ta yaklaşan Ramazan ayı öncesi hazırlıklarda başladı. Evlerdeki hummalı hazırlığın yanısıra Yozgat Zabıtası da vatandaşın sağlıklı gıda tüketmesi için şimdiden denetimlerini artırdı. Zabıta Amiri Musa Baran, başta fırınlar olmak üzere gıda üretimi ve satışı yapan işletmeleri ramazan öncesi ve ramazan boyunca denetleyeceklerini söyledi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.