Afyonkarahisar'a adını veren "afyon" bitkisinin hasadı başladı. Kent ekonomisinde önemli bir yere sahip haşhaş, tarihten bu yana sofraları süslüyor. Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka, afyonun tohumu olan haşhaşın, üretiminin zor bir iş olduğuna dikkati çekti. Haşhaşın, iklimdeki değişikliklere oldukça dayanıksız olduğunu belirten Alaka, hafif bir soğuk, aşırı yağış veya sıcağın haşhaş üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini aktardı. Alaka, bunu bilen üreticinin de bitkiyi, değişik parsellere bölerek ektiğini dile getirdi. Temmuzun ilk haftasından itibaren haşhaş kırımlarının yapıldığını ifade eden Alaka, haşhaş kapsülünün tek tek toplandığını ve bunun için yoğun el becerisi istediğini kaydetti. Haşhaşın en iyisinin Çobanlar yöresinde yetiştiğini savunan Alaka, şöyle konuştu: "Haşhaşın tohumu, bizim yemeklerimizde ayrı bir kültürdür. Yöresel yemeklerimiz olan, katmerimiz, bükmemizde, ne varsa mutlaka haşhaşın katılması lazım. Eskiden yağını çok kullanırdık. Bizim yemeklerimizde, tatlısından tuzlusuna kadar her şeyde haşhaşın ciddi bir yeri vardır. Haşhaşa yöresel olarak 'Haşgeş' de derler." Haşhaş yetiştiricisi Hasan Özbay haşhaş kapsülü fiyatlarının henüz belirlenmediğini ancak haşhaş tohumunun kilosunun 3 liradan satıldığının bilgisini verdi.