Kayseri'nin adıyla özdeşleşen mantı, Ramazan sofralarının baş tacı yemekleri arasında yer alıyor. Ramazan ayının gelmesiyle mantı yapımına başlayan Kayserili kadınlar, kimi zaman evlerinde tek başına kimi zaman da imece usulü komşularıyla bir araya gelerek mantı dolduruyor. Hamuru ve kıyması kadar mantının sırrı ise emek isteyen dolduruluşunda saklı.
"BENZERLERİNDEN AYRILIYOR"
Çocukluklarından itibaren mantı yapımını öğrenen Kayserili kadınlar, bir kaşığa sığdırdıkları 120 mantıyla kendi rekorlarını kırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kayseri ziyaretlerinde mantı ikram eden Saadet Beğendik, Kayseri mantısının yapılışı ve dolduruluşuyla diğer kentlerde yapılan benzerlerinden ayrıldığını söyledi.
HAMUR ÇİĞNENİYOR
Beğendik, mantının hamurunun koyu kıvamda, yumurtasının bol, ununun da birinci kalite baklavalık olması gerektiğini anlatarak, yapılışını şöyle anlattı: "Ilık suyla hamuru yoğururuz. Mantının hamuru dağılmasın diye poşetin içine koyduğumuz hamuru çiğneriz. Bu şekilde bir beze tek başına bir saatte yapılır. Yoğurduğumuz hamuru biraz dinlendirdikten sonra tırnak büyüklüğünde küçük küçük keseriz. Mantının içine dolduracağımız kıyma da önemli. Kıyma, koyunun but kısmından, sinirsiz yerinden ve yağsız olmalı.
SUMAK OLMAZSA OLMAZ
Kıyma iki kez çekilmeli. Kırmızı biber, ince doğranmış soğan ve reyhanla kıymayı hazırlarız. İçine kaya tuzu koyarız. Doldurduğumuz mantıları, kaynamış suda pişiririz. Suda pişirilen mantıyı süzekten geçiririz. Suyundan biraz ayırırız. Mantılar kendine gelsin diye de soğuk su ekleriz. Ayırdığımız mantı suyuna tavada kavurduğumuz kırmızı biberi ekleriz. Yoğurt sosu için de süzme yoğurt kullanırız. Yoğurdun üzerine sumak olmazsa olmazdır."
"Gelinlere yaptırılırdı"
Eskiden gelin adaylarına mantı yaptırıldığını anlatan Beğendik, "Mantı ne kadar küçük olursa, bu gelinin nazikliğini, inceliğini ve hünerini gösterirmiş. Bu nedenle Kayseri mantısı bir kaşığa 40 tane sığmasıyla meşhurdur. Bizler ise komşularımızla Ramazan için yaptığımız ve iyice küçülttüğümüz mantılarımızdan 120 tanesini bir kaşığa sığdırdık. Haşlandığında tabi ki kaşığa giren mantı sayısı da azalıyor" diye konuştu.