X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bayramda içinizi ferahlatacak şerbetler
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bayramda içinizi ferahlatacak şerbetler

  • Giriş Tarihi: 1.7.2016

Eskiden bayram denince ilk akla gelen lezzetlerden biri, şerbetlerdi. Unutulmaya yüz tutan bu geleneksel içecek, şimdi farklı tariflerle yeniden bayram sofralarına geliyor

Şerbet; çiçekler, taze ve kuru aromatik otlar, baharatlar veya taze ve kuru meyvelerin şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılarla kaynatılarak ya da karıştırılarak içilecek kıvamına getirilmesiyle hazırlanan içeceklerdir. Serinletici etkisi olan bu içecek; geleneksel direklerarası eğlencelerinde sunulurdu. Şerbetler, içeriğindeki şeker nedeniyle genellikle yemeklerden sonra tüketilir. Binlerce yıldır Anadolu coğrafyasında farklı kültürler tarafından severek tüketilen şerbetlerin, aslında binlerce farklı tarifi var. Delimonti; 'nın yaklaştığı bugünlerde, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin'in evsahipliğinde özel bir atölyeye evsahipliği yaptı. Şahin, geleneksel mutfağın vazgeçilmez tatları olan şerbetlerin; tarihçesini, sağlık üzerindeki etkisini, yapımını ve sunumunu anlattı. Etkinlikte; şef Muhsin Kırmaç tarafından demirhindi, sirken-i cübin ve meyan gibi en çok tüketilen şerbetler yapıldı.

SAĞLIĞA YARARLI SİRKEN-İ CÜBİN:
Bal ve sirkenin, damak tadına göre (tatlı karışımları sevenler için balın fazla, sevmeyenler için sirkenin daha fazla kullanımı) yapılan sirken-i cubin; hem susuzluğu gideren, hem de ilaç yerine kullanılan bir şerbettir. Tercihe göre elma sirkesi ya da üzüm sirkesi ile yapılabilir.

Meyan şerbeti: Meyan adı verilen bitkinin köklerinin ezilerek suda ıslatılmasıyla elde edilir. Ezilen meyan kökleri tahta sallara konularak üzerine yeterli miktarda su ilave edilir. Bir-iki gün suda bekletilen meyan kökleri, bu süre içerisinde kendine özgü olan tadı ve rengini suya verir. Daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti elde edilir. Elde edilen şerbet çok koyu olduğundan su ilave edilerek içilir. Piyasadaki kola türü gazlı
içeceklerin özünü teşkil eder.

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Malzemeler:
200 gr. demirhindi, 350 gr. toz şeker, 2 litre su, 1 çorba kaşığı baharat karışımı

Yapılışı: Demirhindiyi bir tencereye alın. Üzerine su ilave edin. Şekerin yarısını ekleyip iyice erimesi için bir gece bekletin. Ertesi gün kalan şekeri ilave edin. Bir taşım kaynatıp baharat karışımını ekleyin. 10 dakika daha kaynatın. Ocaktan alın. Demirhindi şerbeti soğuyunca tülbent yardımıyla süzerek cam şişelere doldurun. Buzdolabında bir gün beklettikten sonra soğuk servis yapın. Kışın sıcak olarak da tüketilebilen demirhindi, bağırsak düzenini sağlayıcı etkiye sahiptir.

GÜLLÜ RAMAZAN ŞERBETİ
Malzemeler: 8-10 tane kokulu gül ,1.5 çay kaşığı limon tuzu t Yapılışı: Gül yapraklarının uç sert kısımlarını kesip büyük şişe veya cam kavanoza yerleştirin. Limon tuzu ve üzerini örtünceye kadar su koyup ağzını kapatın. Güneşte 20-25 gün bekletin. İkram edileceği bir su bardağı suya bir çorba kaşığı şeker katılarak eritin. Yarım veya bir çorba kaşığı hazırlanan gül suyundan ilave edilerek karıştırın.

BAHARAT ŞERBETİ

Malzemeler:
1 parça taze zencefil (fındık büyüklüğünde) , 4 adet karanfil, 1 çubuk tarçın, 1 çorba kaşığı yasemin çayı, 1 çorba kaşığı seylan çayı, 2 su bardağı su, 1/3 su bardağı portakal suyu, yarım limonun suyu

Yapılışı:
Zencefil kökünü, dört adet karanfili, çubuk tarçın, yasemin ve seylan çayını demliğe aktarın. Üzerine suyu ekleyin. Önce hızlı ateşte, su kaynamaya başladıktan sonra da kısık ateşte yarım saat kadar demleyin. Ateşten aldıktan sonra soğumaya bırakın. Çayı süzgeçten geçirin. Portakal ve limon sularını ekleyin. İçine buz parçaları ilave ederek, servis yapın.

KARADUT ŞERBETİ

Malzemeler:
500 gr. karadut, 130 gr. şeker, 1 lt. su

Yapılışı:
Karadut ayıklanıp temizlendikten sonra akşamdan şekerle karıştırılıp sabaha kadar buzdolabında bekletilir. Tencereye alınıp suyu ilave edilir ve birlikte kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Beş dakika kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Soğuyunca tülbentten süzdürülüp soğuk olarak servis edilir.