Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Halil İbrahim Sofrası’ndan...

Giriş Tarihi: 8.6.2017
Halil İbrahim Sofrası’ndan...

Ramazan için Şanlıurfa mutfağından dört özel tarif... İftar sofralarınızı donatacak çorba, salata, kebap ve tatlı tarifleriyle, kendinizi Balıklı Göl’de, Harran’da hissedeceksiniz

Tarihi bir eser gördüğümüzde içimizde uyanan o yaşanmışlık duygusu, geleneksel yemekler söz konusu olduğunda neden kendini hissettirmiyor? Nedenini düşündünüz mü? Elbette yemek bir zorunluluktur. Ancak bilinçli yemek bir sanattır. Bu deyimin ne ifade ettiğini anlamak için Urfa'yı, Urfa'yı anlamak içinse içinde barındırdığı değerleri, misafirsiz geçmeyen sofraları ve en nadide lezzetlerini tanımak, onları tanıtmak lazım. Bugün Halil İbrahim Sofrası'nın kaynağı, Peygamberler Şehri, bolluğun bereketin, misafirperverliğin simgesi Şanlıurfa'nın kimliğini hissedeceğimiz tarifleri sizinle paylaşmak istiyoruz. Dünyanın neresinde olursanız olun; Ramazan Bingöl'ün verdiği bu tarifleri uyguladığınızda, kendinizi Urfa'da, Balıklı Göl'de, Harran'da, Göbekli Tepe'de hissedeceksiniz...

BOSTANE SALATASI

2 adet orta boy domates
1 adet salatalık
3-4 dal maydanoz
3-4 dal semizotu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı isot
Yarım çay kaşığı sumak
Yarım çay kaşığı kuru nane
Çay kaşığı ucuyla limon tuzu

Yapılışı:Domates ve salatalığı küçük küp şeklinde, maydanoz ve semizotunu ise ince ince doğrayın. Doğradığınız karışıma bütün baharatları ekleyin ve karıştırın. Buz ile servis edin.

ŞILLIK TATLISI

8 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
50 gr. şeker

Şerbeti için:
1 su bardağı su
1 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı tereyağı

İçi için:
1 kase ceviz

Üzeri için:
Fıstık içi

Yapılışı: Un, su ve tuzu bir kapta çırpın. Çırptıktan sonra bir kaşık yardımı ile alarak yağsız tavada krepler hazırlayın. Hazırladığınız krepler içerisine bir kaşık kıyılmış ceviz koyun ve kenarlarını içine katlayarak rulo dürüm yapın. Hazırladığınız rulo krepleri bir tepsiye dizin. Su, şeker ve tereyağını karıştırarak hazırladığınız şerbeti sıcak sıcak tepsinin üzerine dökün ve soğumaya bırakın. Sonra üzerine fıstık içi ilave edin.

TESTİ KEBABI

400 gr. kuzu kuşbaşı
2 adet sivri biber
3 adet domates
3 diş sarımsak
10 adet arpacık soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiler
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
1 adet yemeklik testi
Yumruk büyüklüğünde bir parça hamur

Yapılışı: Tüm malzemeyi küp küp doğrayın. Bir kabın içinde baharatları, salçayı, tereyağını, eti ve sebzeyi güzelce harmanlayın. Sonra hazır olan içi, testinin içine yerleştirin. Testinin ağzını hamur ile kapatıp üzerine ufak bir delik açın. Taş fırının serin kısmına yerleştirin. İki saat pişirdikten sonra testiyi fırından çıkarıp ağzını kırın. Yemeği bir tepsiye boşaltarak servis edin.

YUVALAMA ÇORBASI

1 su bardağı pirinç unu
200 gr. kıyma
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı irmik
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kaya tuzu
Zeytinyağı
Yarım kilo kuzu kuşbaşı
1 su bardağı nohut
1 kilo yoğurt
5 su bardağı su
1 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Yapılışı: Yuvarlamanın içi için tüm malzemeyi güzelce yoğurun ve nohut büyüklüğünde köfteler yapın.
Köfteleri yaparken elinizi arada bir zeytinyağı ile yağlayın. Diğer yanda önceden ısladığınız nohudu etle birlikte tencereye koyun ve suyunu ilave edin. Ocağa koyup 1.5 saat kadar pişirin. Ardından hazır olan yuvalamaları içine atıp 15 dakika kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yuvalamanın köfteleri pişerken de yoğurdu yumurta ile çırpın ve kaynayan sudan ekleyerek ılıtın.
Daha sonra yoğurdu ocağa koyup hiç durmadan çırparak dumanı çıkana kadar pişirin. Yoğurt ısındığında yuvalamanın altını kapatıp yoğurdu ekleyin ve güzelce karıştırın. Yuvalama dinlenirken naneyi zeytinyağı ile yakıp üzerine gezdirin ve servis edin.
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Halil İbrahim Sofrası’ndan...
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz