MALZEMELER
1 çay bardağı aşurelik buğday
200 gr. taze asma yaprağı
1 adet orta boy soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı mısır
1 çay bardağı ince bulgur
1/2 demet dereotu
2 adet domates
1 çorba kaşığı nane
2 çorba kaşığı nar ekşisi
3 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
Buğdayı akşamdan suya koyun. Asma yapraklarını beş dakika haşlayıp süzün. Doğranmış soğanı iki çorba kaşığı tereyağında kavurun. Mısır, buğday ve bulguru ilave edin. Kalan tereyağı, tuz, karabiber, rendelenmiş domates, maydanoz, dereotu ve bir su bardağı sıcak suyu ekleyip 10 dakika demlendirin. Nar ekşisi ve naneyi de ekleyin. Yaprakların içine harcı koyarak sarın. Limon sıkıp kalan suyu ekleyerek pişirin.
***
Enginar turşusu
MALZEMELER
10 adet enginar
7 adet limon
3 çorba kaşığı kaya tuzu
1 litre zeytinyağı
Tuzu 15 su bardağı suda eritin. İki adet limonun suyunu ve kabuklarını da ilave edip içine enginarları koyun. Üzerine bir ağırlık koyarak 24 saat bekletin ve sudan çıkarıp yıkayın. Kalan limonları halka halka doğrayın. Bir kat enginar, bir kat limon olacak şekilde kavanoza yerleştirin. Üzerine zeytinyağı ekleyin. Ağzını sıkıca kapatıp serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün bekletin.