Paris'te düzenlenen törenle ödülünü alan Akkor, "Ödül açıklanırken ne benim ne de kitabın adını duydum. Sadece, 'Türkiye kazandı' anonsu yapıldı. Ödülü alırken ülkem adına onur duydum" dedi Alanında dünyanın en prestijli ödülü olarak bilinen "Gormand Cookbook Awards" bu yıl Türkiye'ye gitti. Bursalı şef Ömür Akkor'un kaleme aldığı '1236-Selçuklu Mutfağı' adlı yemek tarihi kitabı, Fransız, İspanyol, Meksika ve Amerikalıların en iyi yemek tarihi kitaplarını geride bırakarak 178 ülke arasından sıyrılıp 'en iyi yemek tarihi kitabı' seçildi. Paris'teki ünlü Louvre Müzesi'nde yapılan gala gecesinde ödülünü alan Akkor, "Rakiplerimin arasında İspanya ve Fransa olduğu için açıkçası hep 3'üncü olacağımı düşünmüştüm. Bir anda dünyanın en iyisi seçildim. Ülkem adına onur duyuyorum" dedi.
JÜRİDEN ÖZEL TEBRİK
Kitabındaki başarının perde arkasında, kitabın sadeve yekem tarifleri yerine tarihsel bir öyküye yer vermesine bağlayan Akkor, eserinde yemek tariflerinin yanında, Selçuklu çini koleksiyonu ve minyatürlerine de yer verdiğini kaydetti. Ayrıca kitapta diğer eserlerden farklı olarak 1236 ve 2010 yıllarında yaşamış iki ayrı aşçının hikayesinin de anlatıldığını belirten Akkor, 'Çok güzel bir ortamdı. İki jüri üyesi yanıma gelip, 'Kitabı siz mi yazdınız?' diye sordu. 'Kitap bize geldikten sonra biz içindeki öyküden ve fotoğraflardan çok etkilendik. Tebrik ederiz, çok iyi bir kitap yazmışsınız' deyince aslında olayın ne kadar gerçek ve memnun edici olduğunu gördüm' şeklinde konuştu.