Bursa
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürcan Kısakol, bilinçli ve doğru beslenmeyle diyabet hastalarının da oruç tutabileğini açıkladı. Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşürülmesi ve sıvı tüketiminin azaltılması gibi nedenlerden dolayı birçok kişinin çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Kısakol, oruç tutarken sağlık problemi yaşanmaması için önerilerini sıraladı.
'LİFLİ GIDALAR TÜKETİN'
"Kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak, emilimi yavaş olup midede uzun süre kalacak ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayacak protein ve lif içeriği yüksek besinler tercih edin. İftar, su veya hurma ile açıldıktan sonra yağ oranı az olan iftariyelikler ve 1 kase çorba ile birkaç dilim kepekli veya tam tahıllı ekmek tüketilmelidir. Yarım veya bir saat ara verildikten sonra akşam yemeğine geçilmelidir. Bu öğün için ızgara, haşlama veya fırında pişirilmiş et, tavuk veya balık yemekleri ile zeytinyağlı sebze yemekleri veya etli sebze yemekleri ve yanında salata, yoğurt ve birkaç dilim ekmekten oluşan menüler idealdir. Ekmek yerine makarna veya pilav gibi yiyecekler de tüketilebilir. Ancak ağır hamur işleri, kızartma ve kavurmalar, tatlılar gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İftar ile sahur arasındaki zamanda bol bol sıvı tüketilmelidir"