Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Sevhan Uygun, Ramazan ayının ilaç kullanımı ya da belirgin sağlık sorunu olmayanlar için bulunmaz bir fırsat olduğunu belirterek, uygun beslenme şartıyla tutulan orucun detoks etkisi yapacağını söyledi. Bu yıl Ramazan ayının sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle özellikle bol su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Uygun, orucun tam etkisini görebilmek için iftarda da fazla yemeğe karşı uyararak önerilerini sıraladı.
DETOKS ETKİLİ
"Mutlaka sahur yapın. Sadece iftarda yemek en tehlikelisi. Sahurda, süt, peynir, yumurta, zeytin, domates, salatalık, mevsim yeşillikleri, taze meyveler ya da bu meyvelerden yapılmış kompostolar, kepekli ya da tam tahıllı ekmek gibi besinler tercih edin. İçecek olarak komposto dışında ayran ya da bitki çaylarının yer aldığı bir kahvaltı yapmak en doğru seçim olabilir. Sahur sonrasında tekrar uyuduğumuz için yağlı gıdalardan uzak durun"
İFTARDA DİKKAT
"İftarı su ile açın çorbayla devam edin. Çorbanın yanında 1 dilimi aşmamak kaydı ile ekmek veya pide de yenilebilir. Mümkün olduğunca ana yemeği öteleyin. İdeal olan çorbadan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar bir ara vermektir. Yemek tercihini de etli sebze yemeği veya ızgara et yanına salata veya kurubaklagil yemeği ve yanında yoğurt, az pilav veya makarna olarak düşünebilirsiniz. Pilavda bulgur pilavı veya esmer pirinci tercih edin. Makarnada ise ise kepekli makarna kullanın"
'TIKA BASA YEMEYİN'
"Yağlı, şerbetli, hamur işi tatlılardan uzak durun. Sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Kızartmalar, yağlı yiyecekler, şarküteri ürünleri sizin için uygun değil. Sebzeleri kızartma yerine fırında veya ızgara pişirin".