X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kuşcenneti'nin kıyısındaki geleneksel üretim; "Kazak fasulyesi"
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Kuşcenneti'nin kıyısındaki geleneksel üretim; "Kazak fasulyesi"

  • Giriş Tarihi: 24.10.2013 12:15

Manyas Gölü'nün kıyısındaki Kocagöl köyünde, 350 yıl önce bölgede yaşayan Kazaklardan öğrenilen iri taneli fasulye, az sayıdaki çiftçi tarafından yetiştirilmeye devam ediyor.

Manyas Gölü'nün kıyısındaki Kocagöl köyünde, 350 yıl önce bölgede yaşayan Kazaklardan öğrenilen iri taneli fasulye, az sayıdaki çiftçi
tarafından yetiştirilmeye devam ediyor.

'in Manyas ilçesindeki Kuşcenneti'ne kıyı köy olan "Kocagöl" denilince akla "Kazak fasulyesi" geliyor. Bir marka durumunda bulunan bu iri taneli fasulyenin, damak tadına hitap eden sırrının, Manyas Gölü'nün kıyısındaki verimli toprağında gizli olduğu söyleniyor.

Şu anda hasat dönemi olan fasulyenin üç aylık ciddi bir emek sonucunda yetiştiğini anlatan üreticilerden Zeki Balkan, 40 yıldır söz konusu türden
ürettiğini belirterek, köylerinde 50 civarında ailenin, geçimlerini bu fasulyeden sağladığını ifade etti. Bu fasulyeyi, atalarından öğrendiklerini dile getiren Balkan, "Onlar da yaklaşık 350 yıl önce bölgeye gelip yerleşen, tarımla uğraşan Kazaklardan öğrenmiş. Diğerlerine oranla iri olan fasulyemizi, öncelikle Bandırma ve Gönen pazarlarında satıyoruz. İstanbul ve yurt dışına götüren firmalar da var" dedi.

79 yaşındaki üretici Hasan Balkan ise 60 yıldır bu üründen hiç vazgeçmediğini belirterek, geçen yıl 7 lira olan kilosunun bu yıl 8 liradan satıldığını, fiyatının diğerleriyle aynı olduğunu söyledi.

Yaklaşık 40 yıldır Kazak fasulyesi yetiştiren Kadir Oktay ise "Bu fasulyenin tılsımı, Kuşgölü'nün milli, verimli topraklarındadır. Kazak fasulyesi, dünyada en iyi bizim köyümüzde yetişiyor. Bir üretim geleneği haline gelen Kazak fasulyesini yetiştiren azalsa da devam ettiriliyor" diye konuştu.

"Birçok kişi bu fasulyeyi bilmez"

Kocagöl Muhtarı Recep Can, köylerinde bugün hiç Kazak yaşamadığını anlatarak, şunları kaydetti:"350 yıl önce gelip, burada fasulye üretmişler. Bizim fasulyeden farklı olunca, ilgi görmüş. Köyümüzde yaklaşık 150 dekarda bu üründen üretiliyor. Lezzeti biraz daha farklı. Birçok kişi bu fasulyeyi bilmez. Bilenler, lezzetini tanıyanlar arasında ise aranan bir üründür. Manyas'ta yetişen klasik 'horoz' denilen türe göre biraz daha tombuldur. Horoz, mühürlüdür, Kazak ise iri ve iki tarafı şişkindir."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.