Bu yıl dünya susam pazarında yaşanan darboğaz, hammadde fiyatlarında artışa yol açarken, maliyet düşürmeye çalışan fırsatçılar da harekete geçti. Özellikle kış aylarının geleneksel tatlarından biri olan helvanın, saf susamdan ve şekerden üretilmesi gerektiğini belirtti. Şener Helva Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Sayılgan, "Hakiki helvanın muhteviyatı bellidir. Yüzde 52'si saf susam, yüzde 50'si saf şeker olmalıdır. Fiyat düşürmek için akla hayale gelmedik yöntemler kullananlara müsaade etmeyeceğiz. Ucuz susamdan helva üretenleri bir yana bırakın, soya, yer fıstığı ve leblebi tozu gibi katkılarla imalat yapmak ne ticaret terbiyesine ne de halkın hakkı olan sağlıklı ürün üretme kurallarına sığar. Açıkça halkın sağlığıyla oynanıyor, suç işleniyor" dedi. Suiistimali yapanların, tüketiciyi değil yüzyıllardır vatandaşın damak tadı olan helvayı yok etiğini söyleyen Sayılgan, "Tüketici güven duymadığı bir ürünün yerine başka ürünü koyabilir. Fakat yeni nesli helvadan uzaklaştırmak, kuşku duyulan bir ürün haline getirmek, Şener Helva olarak bizim ilkelerimiz ile bağdaşmıyor" dedi. Sayılgan, tüketicin damak tadını ve sağlığını yok sayan hiçbir üretimin ayakta kalamayacağını vurgulayarak merdivenaltı üretim konusunda tüketiciyi de uyardı.
'SAĞLIKLA OYNANMASIN'
"Tüketicinin hakkını en iyi tüketici savunur" diyen Sayılgan, "Vatandaş güvenmediği kuşku duyduğu bir ürün varsa hiç çekinmeden Alo 174 hattını arasın. Aralık sonuna kadar Türkiye'ye susam girişi olmaz ise fiyat 2 bin 300 dolardan bugün nasıl 3 bin 600 dolar seviyesine geldiyse yarın 4 bin dolar da olur. Halkın sağlığını hiçe saymak ticaretle de ahlakla da yan yana gelmez. Bugün hakiki tahinin kilogramı 12 lira 500 kuruşun altına inemez. Çok mal satma hırsı olanlara tavsiyem, kusursuz ürün satsınlar. Halkın sağlığı ile oynamasınlar" dedi.