Güçlü kemikler için günde 800 miligram kalsiyum alınması gerektiğini söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, 3 bardak sütün bu ihtiyacı karşıladığını dile getirdi. Güçlü bir kemik yapısı için kalsiyum alımının son dedece önemli olduğunu söyleyen Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, "Kalsiyum depolamanın ideal dönemi 0-25 yaş arasındır. Kemik sağlığı açısından kalsiyum çok önemli. Ancak kalsiyum almak için sadece süt ve süt ürünlerini tüketmek gerekmiyor. Birçok besin kalsiyum açısından zengin" diye konuştu. Prof. Dr. Nadir Şener, süt ve süt ürünlerinin yanında yeşil yapraklı sebzelerin, kuru baklagiller, kuruyemişler özellikle de badem, kılçığı ile yenebilen hamsi gibi balıkların da kalsiyum yönünden zengin besinler olduğunu belirterek laktoz eksikliği nedeniyle süt ürünleri tüketemeyenlerin diğer besinlerle kalsiyum takviyesi yapabileceklerini dile getiriyor.
NE KADAR ALINMALI
Yetişkin bir bireyin günde alması gereken kalsiyum miktarı 800-1000 miligram, çocuklukta (9-18 yaş), hamilelikte ve menopozda ise bu oran 1200 miligrama kadar yükselebiliyor. Kıyaslamak gerekirse 1 kâse yoğurta 300, 1 bardak süt 250, 1 tabak bamya 200, 1 demet rokaya 160, yarım demet maydanoz 100 ve 1 avuç badem 60 miligram kalsiyum içerir. Prof. Dr. Şener, süt ve ürünlerini kullanamayanların kalsiyum içeren diğer besinlerin tüketimini artırmasını öneriyor.