X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bursa bayrama hazır
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

bayrama hazır

  • Giriş Tarihi: 28.9.2014

Kurban Bayramı öncesi tüm belediyeler hazırlıklarını tamamladı. Bayramda olumsuz görüntülerin yaşanmaması için ilçelerde kurban satış ve kesim alanları belirlendi

'da yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde belediyeler hazırlıklarını tamamladı. Belediyelerin oluşturduğu kurban pazarlarında hijyenik şartlar oluşturuldu. Seyyar tuvalet ve lavaboların konulduğu pazar alanlarında küçük baş kurbanlıklar 500 ila 1000 TL arasında satışa sunuldu. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde de zabıta alarma geçirildi. Ekipler Bursa'yı karış karış gezerek kurban kesim kurallarına uyulmasını sağlayacak. İşte belediyelerin bayram hazırlıkları:

BÜYÜKŞEHİR

Kent Mezarlığı'na ücretsiz ulaşım: Büyükşehir Belediyesi kentte huzurlu bir bayram yaşanması için kolları sıvadı. Bu kapsamda Kent Meydanı'ndaki otobüs durağından arife günü ile bayram süresince saat 10.00 ile 17.00 arasında, her saat başı karşılıklı olarak Hamitler Kent Mezarlığı'na ücretsiz otobüs seferleri hizmet verecek. Hamitler'e ulaşımı sağlayan bu otobüs, Kent Meydanı, Ulubatlı Hasan Bulvarı, İzmir Yolu, Yeni Mudanya Yolu, Filament Kavşağı, Kavaklı ve Albayrak caddeleri istikametini kullanacak. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, Kurban Bayramı süresince denetimlerini aralıksız sürdürecek. Kurban kesim alanlarının dışında çocuk parklarında ya da apartman bahçelerinde yapılacak kesimler engellenecek. Ayrıca Alo Belediye 153 hattı 24 saat hizmet verecek.

OSMANGAZİ

3 mahallede satış noktası var: Osmangazi Belediyesi vatandaşların kurbanlık ihtiyacını rahat bir şekilde karşılayabilmeleri için, ilçede 3 farklı mahallede kurban satış pazarı kurdu. Türkiye'nin dört bir yanından getirilen kurbanlıklar için, Panayır, Emek ve Yunuseli mahallelerinde 500 büyükbaş, 300 küçükbaş hayvan satışının gerçekleştirileceği çadırlar kuruldu. Hayvan satışlarının gerçekleştirildiği alanlarda elektrik, su ve yol gibi altyapı ihtiyacının yanı sıra, hayvan sahipleri için tuvalet, duş ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayacakları birimler hazırlandı. Osmangazi Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekimler de olası hastalıklara karşı denetimler gerçekleştiriyor.

NİLÜFER

Zabıtadan kesintisiz hizmet: Zabıta Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü, ilçede bayram boyunca görev başında olacak ve kesintisiz hizmet verecek. Nilüfer Kaymakamlığı başkanlığında kurulan Nilüfer Kurban Hizmetleri Komisyonu kararınca, vatandaşların kurbanlarını sağlık şartlarına, çevre temizliğine ve dini vecibelere uygun bir şekilde kestirmelerine yardımcı olmak için Nilüfer Belediyesi'nce kurban satış ve kesim yerleri belirlendi. Nilüfer'de büyükbaş ve küçükbaş kurban satışı ve kesimi Alaaddinbey Hayvan Pazarı'nda yapılacak. Kurban satış yeri olarak gösterilen ve izin verilen yerlerin dışında herhangi bir noktada satış yapılmasına izin verilmeyecek. Bunun dışında İhsaniye Siteler, Ataevler ve Konak pazarlarına kurulacak kesim noktalarında da büyükbaş ve küçükbaş kurbanlar için kasaplı olarak kesim hizmeti verilecek. Sokak aralarında denetimsiz ve kontrolsüz kurban satışına ve kesimine izin verilmeyecek.

YILDIRIM

22 kesim noktası: Yıldırım Belediyesi'nin Kasaplar Odası işbirliği ile yaptığı Modern Kurban Kesim ve Satış Yeri'nin yanı sıra 12'si belediyeye, 10 tanesi özel olmak üzere 22 farklı noktada kesim yeri oluşturdu. Vatandaşlar, Modern Kurban Kesim ve Satış Yeri içinde bulunan Et Entegre Tesisi sayesinde 2 dakika gibi kısa bir sürede büyük baş hayvanı İslami usullere uygun bir şekilde kestirip, parçalanmış halde teslim alabilecek.
'KURBANI HEMEN YEMEYİN'
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Ana Bilim dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar, kurban etinin kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyledi. Hayvanlardaki mikroorganizmaların kesimden sonra 24 saat içinde öldüğünü ve hayvanın ilk kesildiğinde 'ölüm sertliği' olarak adlandırılan sertlikte olduğuna işaret eden Prof. Dr. Tayar, "Yıllardır yapılan yanlışın başında, bayram sabahı kahvaltıda taze kesilmiş et yemek gelir. Özellikle mide ve bağırsak rahatsızlıkları olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da budur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Büyükbaş hayvanların etleri 0 derecede 7-10 gün bekletildiğinde tam olarak yumuşar ve lezzetlenir" dedi. Prof. Dr. Tayar, Kurban Bayramı'nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, mide-bağırsak rahatsızlığı olanların kurban eti yerken dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi. Tayar şunları kaydetti: "Etin görünür yağlarını mutlaka temizleyin. Son yapılan bilimsel araştırmalar; yağlı kırmızı et tüketiminin kan yağlarında ve ürik asit düzeylerinde artışa neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca fazla tüketimin kolon, mide, prostat kanseri riskini arttırdığı da bilinmektedir. Fakat kırmızı eti beslenme hayatımızdan tamamen çıkarmak da demir eksikliği gibi, özellikle Türk kadınlarında oldukça yaygın olan, rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu nedenle haftada 1-2 kez doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et tüketimi sağlıklı birey olmada önemli bir adımdır."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.