Lezzeti, dayanıklılığı ve kilogramı bulan ağırlığıyla ünü dünyaya yayılan "deveci armudu"nun ihracatı, Ortadoğu'ya açılan Suriye sınır kapılarının kapalı olması, İran'ın Türk TIR'larına yönelik uygulamaları ve Rusya'daki devalüasyon nedeniyle durma noktasına geldi. Gürsu'da Ortadoğu ülkelerinden talep gelmesine rağmen nakliye sıkıntısı yüzünden başta deveci ve Santa Maria cinsi armutlarla ayva olmak üzere 60 bin ton ürün, soğuk hava depolarında bekletiliyor. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Türkiye'de yıllık armut üretiminin 400 bin tonu bulduğunu ve bunun yaklaşık 100 bin tonunun Bursa'da üretildiğini belirterek, deveci armudunun ise büyük bölümünün ilçede yetiştirildiğini söyledi. Dönmez, dolu ve don gibi doğal afetler nedeniyle sezona sıkıntılı başladıklarını ancak asıl sorunu ürünün pazarlanması aşamasında yaşadıklarını ifade ederek, hasatları tamamlanan deveci ve Santa Maria armutları, ayva ve elmaların soğuk hava depolarında muhafaza edildiğini, bir süredir depo çıkışlarının son derece az olduğunu belirtti. Dönmez "Havayoluyla ihracat yapmanız lazım ama havayoluyla nakliye bu ürünü kurtarmıyor" görüşünü dile getirdi.