En çok tüketilen süt ürünlerinden peynirin, bazı gıda ürünleriyle buluşması sonucu ortaya çıkan künefe, Kemalpaşa tatlısı, höşmerim, peynir helvası gibi Türk mutfağının damak tatları, yıllardır yiyenlerin vazgeçemediği lezzetler arasında yer alıyor. "Peynirin en tatlı halleri" olan Hatay'ın künefesi, Bursa'nın Kemalpaşa tatlısı, Balıkesir'in höşmerimi ve lor tatlısı ile Çanakkale ve Tekirdağ'ın peynir helvası, damakları tatlandırıyor.
BURSA 'DAN YAYILAN TAT
Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaklaşık 50 yıldır üretilenKemalpaşa tatlısı, içeriğindeki yoğun peynirden dolayı vazgeçilmez tatlılar arasında bulunuyor. İlk yıllarda manda sütü ile taze olarak üretilen Kemalpaşa tatlısının imalatına, taleplerin artması üzerine inek sütüyle devam edildi. İçeriğinde yüzde 70 peynir bulunmasından dolayı raf ömrü uzun olmayan bu tatlı, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde çift fırınlanmış ve kuru tatlı haliyle de satılıyor. Kemalpaşa tatlısında tercih edilen peynirin 1 kilogramı için 7 kilogram süt kullanıyor. İlçenin tatlı üreticilerinden Emrah Zengin, yoğun talepten dolayı üretime ara vermeden her gün devam ettiklerini söyledi. Peynir, irmik, un ve yumurta ile hazırlanan hamurun otomatik makinelerde el değmeden kesildikten sonra 270 derecelik fırınlarda yaklaşık 15 dakika pişirildiğini belirten Zengin, "İlçemizde üretilen Kemalpaşa tatlısı, Türkiye'nin 81 ilinde satışa sunuluyor. Ayrıca başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Ortadoğu'ya da ihracatı gerçekleştiriliyor" dedi.