Kahvaltıdan hemen bir saat sonra mideniz guruldamaya mı başlıyor? Bu konuda yalnız değilsiniz. Peki bu neden oluyor? Sabah aslında son derece yeterli olduğunu düşündüğünüz bir kahvaltıyla güne başlamıştınız. Sonra ofise geldiniz ve daha kahvaltının üzerinden bir saat bile geçmemişken mideniz guruldamaya başladı. Hiçbir şey yememiş kadar aç hissediyorsunuz ve kendinizi sürekli acıkan, doymayan bir insan olmakla suçlayıp kötü hissediyorsunuz. Dahası, öğlen yemeğine kadar dayanamayacak gibi hissettiğinizden hemen sağlıksız yiyeceklere yöneliyorsunuz. Bu size de oluyor mu? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz, bu birçok kişinin yaşadığı bir durum. Bunun sebebi kahvaltıda yanlış beslenmek, doğru miktarda besinleri almamak, düşük kalorili kahvaltının daha sağlıklı olduğu zannetmek yani kahvaltıya gereken önemi vermemek. KAHVALTIDA YETERİNCE KALORİ ALMAK GEREKİYOR Kahvaltı, atlanmaması gereken günün en önemli öğünü. Vücudumuz saatlerce uykudan sonra günün ilk yemeğine kavuşuyor ve gerekli olan kaloriyi alması gerekiyor. Bu yüzden kahvaltıyı geçiştirmemek gerekiyor. Kahvaltıda alınması gereken 300-400 kalori civarında olmalı. Yeterince kalori aldığınız zaman öğlen yemeğine kadar hemen acıkmaz veya sadece bir atıştırmalıkla idare edebilirsiniz. SABAH SALGILANAN HORMONLARIN ETKİSİ Sabah uyandığımız saatlerde sarkadiyen ritmimiz en üst seviyeye ulaşıyor ve kortizol hormonu salgılanıyor. Bu sırada salgılanan kortizol o kadar yüksek bir seviyeye ulaşıyor ki bu sırada ne yerseniz yiyin vücut insülin salgılatıyor ve bu da kan şekerinde ani düşüşe sebep oluyor. Bu da kahvaltıdan hemen bir saat sonra hiçbir şey yememiş gibi çok acıkmanızın sebeplerinden biri. NEYİ NE KADAR YEMENİZ GEREKİYOR? Kahvaltıda ne yediğiniz kadar, ne kadar yediğiniz de önemli. Sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı tabağı en az 20 gram protein, 50 gram karbonhidrat, 15 gram sağlıklı yağ ve mutlaka lif bakımından zengin yiyecekler içermeli. Tam buğday ekmeği, yumurta, beyaz peynir, buharda pişmiş sebzeler ve zeytin gibi yiyeceklerle doyurucu bir kahvaltı edebilirsiniz. KAHVALTIDA BUNLARI YEMEYİN Kahvaltıda vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi doğru yiyeceklerden almak gerekiyor. Diyet yapanların doğru sandığı en büyük yanlışlardan biri de kahvaltıyı az kalori aldıklarını sanarak geçiştirmek. Kahvaltılık gevrekler meyve parçacıklarıyla birlikte sağlıklı gibi gözükseler de son derece şeker içeriyorlar. Bunları yağsız sütle tüketmek de düşündüğünüz kadar faydalı değil. Bu tip kahvaltılık gevrekler hemen acıkmanıza sebep oluyor. Bunun yerine tam buğdaylı tahıllı müsli yiyebilirsiniz. Kahvaltıda uzak durulması gereken diğer yiyecekler ise açma, poğaça, börek gibi yağlı ve kalorili yiyecekler. Kalktığınız zaman canınız hemen karbonhidrat almak isteyebilir ama protein almak sizin için aslında daha gereklidir ve çok daha uzun süre tok tutar. Yumurta yediğiniz bir kahvaltı sizi uzun süre tok tutarken, açma yedikten bir saat sonra acıkmanız olası. İDEAL KAHVALTIDA NELER OLMALI? İdeal kahvaltı ihtiyacınız kadar olan protein, karbonhidrat, lif ve yağı mutlaka içeriyor olmalı. Kahvaltıda sizin çok uzun süre tok tutabilecek en iyi protein kaynağı yumurta. Rafadan yumurta veya gerçek tereyağında pişmiş çırpılmış yumurta yiyebilirsiniz. Yanında tam buğday ekmeği, domates, salatalık ve zeytin ile beyaz peynir tamamlayıcı olur. Yumurta sevmeyenler tam tahıllı ekmek ile tost yapabilir, yoğurt ve meyve tüketebilirler. Eğer müsli ile kuru meyve yiyecekseniz yoğurt ile yemeyi düşünebilirsiniz. Kahvaltıda çok fazla şekerli yiyecekten de kaçınmak gerekiyor. Bunun yerine kuru kayısı, kuru meyveler, yemişler, smoothieler tüketerek sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı edebilirsiniz. Eğer kahvaltıyı çok erken saatte ettiyseniz öğlen yemeğinden önce 150 kaloriyi aşmayan sağlıklı bir atıştırmalık tüketebilirsiniz.